Fritiden

Året med 13 månader

Fredag 11 September, 2020

Vad har en välbetald kulturchef att säga oss? Ganska mycket visar det sig. Aftonbladets tidigare kulturchef Åsa Linderborg har skrivit boken Året med 13 månader. Detta är ingen roman, utan en dagbok som sträcker sig från 3 september 2017 till 3 oktober 2018. Varför är Linderborgs bok aktuell för Vi som bygger landet?

Av den enkla anledningen att den diskuterar media och yttrandefriheten. Blir det tråkigt att plöja ner tid i denna tegelsten på nära 500 sidor? Nej, inte det minsta! Boken är skriven i dagboksform och personlig på gränsen till utlämnande.

Linderborg är skarpt kritisk mot dagens tidningar. De har förvandlats till slimmade företag som sätter pressetiken ur spel för att jaga klick. Framförallt beskriver hon med ilska hur Fredrik Virtanen hängdes ut trots att han var frikänd i domstol. Men pendeln slår tillbaka mot Linderborg själv när hon deltar i ett avslöjande mot chefen för Stockholms stadsteater, Benny Fredriksson. Ett förödande scoop som slutar med att Fredriksson tar sitt liv.

Den andra halvan av boken präglas av denna skuld, men även självrannsakan. Hur kan man dras med i drevet och lägga sina principer åt sidan? Åsa Linderborg förklarar det med de stegrande kraven på vinst från ägarna. Det skapar förutsättningar för drev, men även en reducering av journalistiken till nonsens istället för fördjupning.

I boken får vi möta den lyxtörstande Åsa som köper dyra kappor på NK, men även den andra Åsa som tror på socialismen och att försvara arbetarklassen. Ironiskt beskriver hon sin vardag i samhällseliten. På fester argumenterar hon häftigt mot klassamhället medan hon samtidigt inser att hon inte längre har någon kontakt med arbetarklassen.

Det är detta konststycke som gör Året med 13 månader så bra. Hon är skoningslös och utlämnande gentemot sin egen person men hon sätter det i relation till politiken och samhället. Dagens media har inget intresse av arbetarklassens vardag. Linderborg knyter ihop detta med högerpopulismen; när ingen lyssnar tar ilskan andra vägar. Denna bok bekräftar varför Vi som bygger landet behövs.

Erik Pettersson

Elektriker, fackligt förtroendevald, Norrköping

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt