Samhället

Återvänder ljuset till Norrköping?

Torsdag 26 November, 2020

Ljuset har återuppstått i Norrköping. Nu kanske ni tror att Messias har återvänt till oss människor. Nja, sådan dramatik drabbar sällan Norrköping. Den enda personen som varit i närheten av att kallas Messias var förbundskapten Janne Andersson när han tog IFK Norrköping till guld i allsvenskan 2015.

När jag skriver ljuset handlar det faktiskt om ljus, närmare bestämt gatubelysning. I våras förra året stod Norrköpings medborgare utan en firma som kunde se över belysningen. Kommunen hade anlitat Stockholmsföretaget Bogfelts installation. I vanlig ordning utgick upphandlingsprocessen från pris och resten är en kaosartad historia. Följden blev att delar av vägnätet släcktes ner. Mina barn fick leka på en nattsvart lekplats då stolparna var resta men inte inkopplade. Snacka om att marknaden är effektiv och rationell!

Ovan var jag lite väl snabb när jag skrev att ljuset har återuppstått. Det är faktiskt en lögn. Underhållet är så pass eftersatt att vi kanske får vänta till våren innan allt är åtgärdat. Den nya entreprenören One Nordic är stationerad i Norrköping. Det känns betryggande att företaget har en basorganisation i kommunen. Men varför, kan man fråga sig? Orsaken är att One Nordic en gång i tiden var den kommunala underhållsavdelningen.

Norrköpings mörka historia sammanfattar de senaste decenniernas utveckling, eller avveckling om man så vill. Utförsäljning av kommunal egendom genomfördes med motivet att marknaden är flexibel och effektiv, vilket följts av pressade anställningsförhållanden och sämre service. Helt förståeligt förvisso. För att konkurrera måste man jaga kostnader.

Jag har bara ett ord för de ansvariga politikerna; ena riktiga mörkermän är vad de är.

Erik Pettersson

Elektriker, fackligt förtroendevald, Norrköping

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt