Tryggheten

Avrättning på öppen gata – Boråsare: ”Straffa dem hårt!”

Onsdag 11 November, 2020

De senaste fyra månaderna har våldet mellan gängkriminella i Borås ökat, med skjutningar vid fyra tillfällen. För knappt två månader sedan blev en gängkriminell beskjuten när han satt hos frisören. Han lyckades fly oskadd men frisören blev allvarligt skadad. Förra tisdagen blev en ung man avrättad på stan.

Här berättar några personer från Borås hur de ser på det ökade våldet.

Jonatan, undersköterska

– Det är inte oväntat att det sker här i Borås. Det är tragiskt men det är den verkligheten vi lever i. En verklighet som vi länge har skjutit åt sidan, har blundat för, inte velat ta tag i och nu finns på våra gator, precis utanför våra fönster.

– Jag läste vad Ulf Olsson, kommunalrådet sa: sluta köp narkotika för då göder ni inte gängkriminaliteten men det är rena hyckleriet. Han lägger ansvaret på de som köper, på de som redan ligger ned. Man köper inte narkotika för att man mår bra utan för att det finns bakomliggande orsaker.

– Som lagen är utformad nu finns det inte så många sätt att ta till. Ändra lagen så att man tex får gripa de här killarna på torget, visitera dem för minsta lilla misstanke om att det inte står rätt till. En hårdare lagstiftning, titta på Danmark som är föredömliga. Varför skulle det vara dåligt att straffa dem hårt? Vågar vi inte?

Kerstin, busschaufför

– Det är otryggt att våldet sprider sig, plus att det kostar en himla massa pengar och resurser som kunde användas till annat. Polisresurser, åklagarresurser, fängelseresurser, socialtjänst, det tar ju så himla mycket.

– Man måste våga se att detta finns, våga berätta, prata klarspråk. Att det inte är ett våld vilket som helst, utan ett speciellt våld, att det är andra generationens invandrare som inte funnit sig tillrätta. De har med sig sitt våldskapital hemifrån, sin machokultur. De ser svenska samhället som gränslöst, de förstår inte våra gränser. De tycker att det blir inga påföljder, det finns ingen som sätter stopp. Jag tror de föraktar oss, tycker att vi är mesiga. Om man ser verkligheten som den faktiskt ser ut och benämner den med rätt namn, det är ju inte att göda rasister, islamofober och främlingsfientliga, det är ju faktiskt att ta tag i problemen och försöka göra någonting åt det.

– Att rika ungdomar ska sluta köpa knark för att det göder gängkriminaliteten, det är ju sant på en väldigt hög makronivå. Men det räcker ju inte att säga så, för de kommer fortsätta köpa sitt knark, sitt kokain eller vad det nu är. Jag vet inte vad vi ska göra åt det, kanske sätta en vakt på varje överklassunge, nej...

Ola.JPG

Ola, pensionerad skogshuggare och virkesmätare

– En ung människa som blir avrättad på öppen gata. Det är parallella världar med olika lagar i samma land. Den ena världen har landets våldsapparat hand om, den andra är kriminella sammanslutningar med klantänkande och som har dödsstraff på sin agenda.

– Det är för jävligt att de kriminella gängen får hålla på. Jag tror inte egentligen det finns någon lösning idag, men min spontana åsikt är att mördar man så ska man man skaka galler jävligt länge. Det måste kännas för dessa unga individer om de ska lämna den kriminella banan. Varför har man inte närpoliser i förorterna? Närpoliserna skulle där kunna bygga en bra kontakt med de unga och förhindra nyrekrytering till kriminella gäng. Sedan spelar fritidsgårdar en viktig roll så spara inte på dem! Bryt klantänkandet, upplös ghettoliknande boende, bryt segregationen!

Ronny.jpg

Ronny, pensionerad lärare

– Skruva åt tumskruvarna på de som är tongivande i gängen. Punktmarkera dem och gör livet besvärligt för dem. Se till att de straffas ordentligt när de begår brott. Blir livet obekvämt för dessa herrar blir det obekvämt även för deras underhuggare. Se till att det finns poliser ute i de utsatta områdena som jobbar med ungdomarna, som syns och lär känna dem. Inte bara när det hänt något. På sikt måste man se till att folk kommer i arbete, riktiga arbeten, och att integrationen fungerar. Utan arbete ingen integration. Skolan och de som arbetar med ungdomar i föreningslivet, t.ex idrottsföreningar, måste få ordentliga resurser så att ungdomarna får alternativ till att syssla med kriminalitet.

Sofia.JPG

Sofia, tandsköterska

– Man måste gå in tidigt och stötta de ungdomar som befinner sig i riskzonen för att hamna i gängen och deras familjer. Se till att det finns mycket resurser för förebyggande arbete. Satsa på skolan, barnomsorgen, och fritiden och det sociala arbetet. Akut måste man ta krafttag mot gängen. Sätt in resurser nu! Vänta inte på utredningar och skit i vad det kostar. Gå på ledarna och grupperingarna som styr gängen. Dalta inte med dem utan se till att de straffas ordentligt. Låt dem inte skylla på varandra. Sätt i så fall dit de som varit med, solidariskt.

Anette, pensionär

Första spontana tanken är: Sätt dem i en sandgrop och låt dem göra upp med varandra. De som inte vill vara med tar vi hand om och hjälper till rätta. De andra kan få knäcka varandra.

Bengt Persson

Snickare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt