Jobbet

Avsätt Trelleborgs sjukhuschef

Tisdag 17 Maj, 2022

På avdelningarna fattas det händer till patienterna samtidigt som andelen mellanchefer ökar. Sjukhuschefen måste bort, säger Dennis Andersson, medlem i Rädda vårt sjukhus i Trelleborg

Dennis Andersson3

- Jag blir arg i hela kroppen när jag ser hur det får går till i den svenska sjukvården, säger Dennis Andersson som är aktiv i Rädda vårt sjukhus i Trelleborg.

Under pandemin framkom det hur viktig vården är och hur dess personal sliter dag och natt för att för att garantera samhällets trygghet. Då tackades personalen med applåder och lovades höjd status och lön från samhället i stort och från politikerna framförallt. Vad har det då blivit av dessa applåder och allt stöd i Trelleborg?

-I Trelleborg har det inte gett någonting alls, säger Dennis. Arrogansen och nedvärderingen av personalen som jobbar nära patienterna på golvet har fortsatt. Vi i vår grupp har under flera val slagits för att får en lokal sjukhuschef på plats och efter det också en lokal sjukhusstyrelse av lokala politiker som skulle värna om vårt sjukhus. Men detta visade sig inte ge något.

Så du menar att trots att besluten kommit närmare verksamheten så fungerar det inte bättre?

- Nej, verkligen inte. Vi i Rädda vårt sjukhus gruppen hade ett möte med den lokala sjukhusledningen nu i april, där vi påtalade brister i arbetsmiljön, att personalen säger upp sig på löpande band. De började med att förneka problemet till att lite senare under mötet erkänna att det finns problem. De hade ingen fakta eller statistik på hur stor personalflykten är, Inte heller hade de gjort några uppföljande samtal med de som slutat, för att förstå var problemet ligger.

Trelleborg sjukhus2

Men värst av allt är att ordförande Gunilla Nordgren(m) uttalade sitt fulla stöd för hur sjukhuschefen driver sjukhuset. Sjukhuschefen som varit på plats sedan 2018 är väldigt anonym på sjukhuset. Han säger att han kämpar mot "gamla" värderingar. Hans personalpolitik för att locka dit personal är att dela upp arbetet med en viss del administration. Detta har gjort att på avdelningarna fattas det händer till patienterna samtidigt som andelen mellanchefer växer som sitter bakom en skärm med små projekt. Jag tycker att han ska avsättas eftersom han misslyckats att leda sjukhuset och att han arbetar för att ta bort de "gamla" värderingarna att patienten sätts i centrum. Ett litet sjukhus skall ha en minimal administration och verkligen fokusera på att personalen arbetar nära patienterna.

Det ryktas att de palliativa slutenvårdsavdelningen som ni kämpat länge för ska stängas igen under sommaren. Är det verkligen möjligt?

-Det stämmer och återigen har vi Gunilla Nordgren som sitter högst upp och bestämmer men lik förbannat inte verkar bestämma. Gunilla är ordförande i sjukhusstyrelsen och ersättare i primärvårdsnämnden. Palliativa ligger under primärvården men en stängning påverkar i allra högsta grad sjukhuset då patienterna inte försvinner utan kommer att hamna på andra avdelningar som medicin. Så de styrande personerna och partierna i Region Skåne kan inte skylla på någon annan än sig själva. Och om de säger att de är besvikna eller gjort allt de kan, ljuger de. För det är de som bestämmer, det är politikerna som ger tjänstemännen direktiv. Klarar de inte det så får de avgå. Så återigen är vi svikna av den politiska ledningen som stått och lovat heligt och dyrt i stadsparken att palliativa slutenvårdsavdelningen skall vara kvar.

Vad tänker ni göra nu?

-Vi håller på att planera för nya manifestation, vi får inte lämna personalen i sticket som sliter dag och natt för att vi skall känna oss trygga.

Fakta: Vårdanställda protesterar i Region Skåne

SVT rapporterar om protesterna här

sjukvårdsprotester i Skåne

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt