Samhället

Bensinupproret satsar inför första maj – Anordnar rullande demonstrationer

Torsdag 15 April, 2021

Förberedelserna pågår för fullt hos Bensinupproret, som planerar lokala bilkorteger runtom i Sverige på första maj. Vi Som Bygger Landet fick en pratstund med Bensinupprorets ordförande Peder Blohm Bokenhielm.

Hur kommer det sig att ni väljer att demonstrera på just första maj?

– Första maj är den givna demonstrationsdagen. Det är arbetarnas dag och jag själv är industriarbetare i grunden så första maj känns som den naturligaste dagen på hela året att demonstrera.

För nån som får ut 16 000 är det en tiondel av ens lön som bara går till energiskatt.

Det kan verka märkligt att Bensinupproret, en rörelse som verkar för att sänka vissa skatter, planerar en aktion på vänsterns högtidsdag. Men ser man på hur bränsle- och energiskatterna fördelas blir det tydligt att de slår hårdare mot arbetare än höginkomsttagare.

– Idag lägger det genomsnittliga hushållet ungefär 1 600 kr i skatter varje månad på energi, och för nån som får ut 16 000 är det en tiondel av ens lön som bara går till energiskatt. Det är ju förjävligt, rent ut sagt. Det är en regressiv skatt.

Peder Blohm Bokenhielm lade i dagarna upp demonstrationsplanen för Stockholm på Bensinupprorets Facebookgrupp. Där kommer man samlas i sina bilar på parkeringen vid Kungens Kurvas shoppingcenter klockan 13 på första maj, för att senare åka genom huvudstaden i långsam kortege. Peder Blohm Bokenhielm understryker att demonstrationen kommer ske på ett säkert sätt.

– Tanken är att vi ska stoppa trafiken i Stockholm under en kort stund. Men vi ber alla att ta hänsyn till utryckningsfordon. En rullande demonstration där människor sitter i sina bilar tror jag är det bästa alternativet för en coronasäker demonstration.

Liknande demonstrationer planeras i en femtiotal svenska städer och samhällen. Instruktioner för hur man ansluter sig på andra orter kommer dyka upp efter hand på Bensinupprorets Facebookgrupp. Peder Blohm Bokenhielm uppmanar alla som är intresserade att titta in i Facebookgruppen då och då så man inte missar viktiga inlägg.

Screen Shot 2021-04-15 at 19.39.47.png

Kommer ni ha andra paroller än just bränsleskatten?

– För oss är det ju energiskatten och bränsleskatten det rör sig om. Väldigt många har visat intresse för att följa med på kortegen, och jag tänker inte döma någon. Alla har ju rätt att yttra sin åsikt, så man kan inte utesluta folk och säga att man inte får följa med om man tycker det här eller det här. Vi i Bensinupproret för vår talan, och sen om andra vill följa med och föra sin så är det absolut okej, alla är välkomna i det läget.

I samband med demonstrationen kommer Bensinupproret även lämna in en namninsamling till regeringen, där man kräver en folkomröstning om bränsleskatterna. Den insamlingen har redan fått in över 30 000 underskrifter.

Sakta men säkert har Bensinupproret börjat få politikerna att lyssna på deras krav. I en intervju på Bensinupprorets Facebooksida sa Ulf Kristersson nyligen att Bensinupproret är en viktig röst för landsbygden. Peder Blohm Bokenhielm berättar även att de fått in en fot hos Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna har lämnat ett förslag på hur bränsleskatten skulle kunna se ut. Vi påpekade direkt felaktigheterna i förslaget och då bad de oss komma tillbaka med ett motförslag. En sådan sak är ett jättestort erkännande för oss.

Många säger att det är bara valfläsk, men samtidigt är vi ju i en unik situation att kunna hålla politikerna ansvariga för sina ord, i och med att vi är så många.

Valrörelsen 2022 närmar sig, och om el- och bensinpriserna fortsätter ligga på höga nivåer är det troligt att bränsleskatten blir en viktig valfråga. Peder Blohm Bokenhielm är positiv till att de har politikernas öra, men poängterar samtidigt att det är viktigt att hålla politikerna till svars.

– Ja, jag tror att ju närmare valet vi kommer desto mer kommer vi kunna påverka. Men sen är frågan hur mycket som bara blir vallöften och hur mycket som faktiskt genomförs. Många säger att det är bara valfläsk, men samtidigt är vi ju i en unik situation att kunna hålla politikerna ansvariga för sina ord, i och med att vi är så många.

Vill du följa med Bensinupprorets bilkortege mot orättvisa bränsleskatter? Besök Bensinupprorets Facebookgrupp och håll utkik efter inlägg från orten där du bor.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt