Samhället

Den rättslösa pensionären

Onsdag 31 Januari, 2024

Vad räcker din nya pension till? Inte ens till en veckohandling konstaterar Kaj Allestad. Spartips flödar det av i tidningar men hur gör du när kontot är tomt?

Den rättslösa pensionären. 

I dagarna har höjningen av pensionen nått oss pensionärer. Vad räcker den till? Ja inte mycket i alla fall. 

En höjning kan bestå i mellan 300kr och 1500kr. Vi kan väl säga att jag hamnade i mitten i den summan. 

Någon frågade mig vad jag nu skulle göra med denna ”enorma” förmögenhet. Jag kan i alla fall lätt konstatera att det räcker inte ens till en full tank i bilen. Inte heller till veckohandlingen som vi gör en gång i veckan. Så vad räcker den till? Ja inte till tandläkarbesöket eller nya glasögon. Möjligen till en bussresa ner på stan och till en kopp kaffe med något tilltugg. Men då får man se till att inte söla på fiket. För det gäller att hinna med bussen hem igen innan biljetten har löpt ut och man måste köpa en ny. 

Matpriserna har ökat med 25-30% vilket inte pensionen orkar hålla jämna steg med. Utan vi blir ännu fattigare eftersom vi ständigt halkar efter ekonomiskt. 

Samtidigt sitter man och läser om högt uppsatta chefer som är VD och lyfter en månadslön på ca 900 000kr. Vem i hela friden är värd så mycket? 

Eller hur bankerna jäser över Von Ankas valv och riskerar spricka. Nej visst ja. Dom hanterar ju inga kontanter numera utan allt styrs ju digitalt. Så där märks inga svällande bankväggar. 

Var man än läser eller hör så kommer en ständig ström av spartips hur man kan få sin ekonomi att gå ihop. Sa jag spartips? Javisst. Då borde dom också kunna komma på den revolutionerande lösningen hur man gör det när kontot är tomt? Jag menar, att finns det inga pengar så finns det inga. Då är det tomt. Förstod ni nu då? 

Jag nämnde det där med tandläkare och glasögon. Varför ingår det inte i den vanliga vården? Mig veterligen sitter ögonen där dom sitter. Lika med tänderna. Alltså i vår levande kropp. 

Till sist. En gång hade vi en statsminister som lovade att ta bort skatten för oss pensionärer. Tydligen gjorde man det för de värst utsatta. Varför skriver jag tydligen? Jo för jag har varken läst eller hört något om det mer än på ryktes väg. Men det är ju klart. En politiker kan ju lova stort och lägga löftet längst ner i byrålådan.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Kaj Allestad

Pensionerad bussförare, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt