Samhället

Det är tystnaden från golvet som är problemet, inte tonen i salongerna

Tisdag 1 December, 2020

Det pratas och skrivs (mest skrivs) om Svenska Nyheters satirsång ”Jag hatar dig och allt du står för”. Visst, det är en obehaglig utveckling att obekväma åsikter och personer man inte håller med ska tystas. Världen är inte ett kuddrum, och man får faktiskt tåla att bli kränkt ibland.

Men hyllningarna och sågningarna av Svenska Nyheter missar något viktigt. De konflikter som Annika Strandhäll och Hanif Bali mfl ironiserar kring är åsiktskonflikter inom den politiska och mediala eliten. Ärligt talat, vad rör det undersköterskan eller snickaren hur politiker och journalister uttrycker sig på Twitter? Är det verkligen tonen i de fina salongerna som är problemet, och inte den dånande tystnaden från golvet?

Det har gjorts undersökningar som visar hur osynliga vanliga arbetare är i all media. I nyheter, dokumentärer och faktaprogram är endast fyra procent arbetare. När experter, journalister och politiker diskuterar med varandra är det ingen av dem som bryr sig om vad resten har att säga. Inte förrän det är val.

För alla vanliga arbetare är motsättningarna faktiskt på riktigt. För vilka är det som får kämpa med delade turer, tillfälliga anställningar och lönedumpning? Vilka är det som får se sina byar och stadsdelar förvandlas från levande till öde, när affärer och samhällsservice bank- och postkontor försvinner? Vilka är det som kan få vänta i timmar på en polispatrull som befinner sig många mil bort? Eller som bor i områden dit brandkår och ambulans behöver poliseskort för att inte deras fordon ska förstöras av stenkastning?

När vi startade den här nättidningen så var målet att bryta tystnaden från golvet. Vi som bygger landet, har byggt landet eller ska bygga landet - vi måste börja kräva att våra röster ska höras och betyda något. Vi från landsbygden, småstäderna och förorterna – våra röster ska höras och våra problem ska tas på allvar.

Vi Som Bygger Landet ska vara nättidningen för dig som vill skriva och läsa om hur politiken påverkar och slår mot vanligt folk. Det kan vara nedskärningar i kommunen, nedläggningar av vårdcentraler och vårdavdelningar och otrygghet på grund av kriminalitet. Men också om löner, arbetstider, orättvisa skatter och liknande. Inga ämnen är tabu. Nej, inte problemen med den höga invandringen heller.

Redan nu bidrar elektriker, anläggningsarbetare, förskollärare och målare mfl med texter och videoklipp som rör deras liv och vardag, och tankar de har om samhället. Men vi vill att även du ska vilja vara med och bidra! Om du inte vill skriva kan du låta någon filma dig med mobilen när du säger det du vill ha sagt. Om inte, så gör du en viktig sak bara genom att gilla, dela och kommentera inläggen på vår Facebooksida.

Vi som känner att det här landet är på väg åt helvete, vi måste prata med varandra och diskutera vad fan vi ska göra. De rika blir bara rikare och lever goda liv, det gör storstädernas medelklass också. Det är hög tid att vi andra kräver mer av det goda livet.

Vad tycker du måste göras? Maila till [email protected] eller kommentera under våra artiklar.

Robert Wettersten

Redaktör, Vi Som Bygger Landet, Malmö

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt