Samhället

Det behövs ett Bränsleuppror i hela EU

Fredag 7 Juni, 2024

En av grundanledningarna till varför bränsleupproret uppstod från första början var för att få ner bensin- och dieselpriset, säger Bränsleupprorets ordförande Peder Blohm Bokenhielm, även EU-valskandidat i detta samtal med Uffe. Lyssna här.

-Från 2027 så kommer vi att ha en reduktionsplikt, (inblandning av slakteriavfall, palmolja mm i drivmedel) som träder i kraft igen och siffran som jag känner till är 30,6%. När reduktionsplikten ökar igen, så blir ju biodrivmedel en bristvara och det var ju därför vi hade priser som gick uppåt 27-28 kronor lite.

Tidigare var det bara lilla Sverige som följde detta, men efter 2027 så ska hela EU ha reduktionsplikt. Då vi kan ju redan nu säga att biodrivmedel kommer bli en bristvara, det kommer ju öka priserna men utsläppsrätterna kommer också bli en bristvara, när det auktioneras ut, man trissar upp priserna.

efter 2027 så ska hela EU ha reduktionsplikt.

Den som säljer dem i andra hand är den som bestämmer. Och det kommer att bli mycket dyrare tack vare detta.

Ska det bli färre och färre utsläppsrättigheter också då?

-Ja, exakt. På det här sättet så tvingar de ju hela fordons- och transportsektorn till den här omställningen. Men förutsättningarna för den här omställningen finns inte ännu. Tittar vi i Tyskland där har de ju avvecklat all kärnkraft Och nu ska börja enbart använda kolkraft och köpa in el från utlandet

Men hur tänker ni i Bränsleupproret kring detta? Hur ska vi agera mot detta?

ETS2 kommer att träda in. Men det finns fortfarande tid att ändra innehållet i ETS 2.De måste ju sänka momssatserna på drivmedel till 6% moms för att vi ska kunna fortsätta leva som vi gör idag.

Ja, annars blir det som han som ringde polisen och sa att jag har blivit rånad. Ja, var är du någonstans? Jag är på macken. Det var pump tre.

Du är inte bara ordförande i Bränsleområdet utan nu har du någonting nytt på gång. Vill du berätta lite mer?

-Ja, under de sista åren så har vi som sagt bedrivit en stark opinionsbild kring de här sakerna och jag har då under det sista året frågat in i gruppen vad de tycker vi ska göra, hur vi ska gå vidare tillväga och det är ju många som vill att vi skulle skapa ett politiskt initiativ för detta.

Så med det i tanke så har jag anmält mig till EU-valet Där mina förhoppningar är att jag ska kunna bli invald i EU-parlamentet för att kunna bevaka Sveriges intressen när det handlar om bränsle och energi.

Vi behöver ju definitivt se framåt i tiden. Hela EU-parlamentet är på väg åt höger hållet nu och här har vi då ett sällsynt tillfälle att även en enda person kan åstadkomma väldigt stora saker.

...när de ser att en av Sveriges största folkrörelses ledare har blivit invald i EU-parlamentet Vad skickar det för signal till den vanliga människan?

Men är det så är det verkligen demokrati i EU-parlamentet? Alltså de har egentligen ingen lagstiftande makt. De får inte lägga fram ett eget förslag ens.

-Nej man måste ju ha hästhandel med sig där, hela EU-parlamentet utgår ifrån hästhandel, vad får jag om du får detta ifrån mig? Tyvärr och oavsett hur en gärna jag vill säga, jag kan ändra på det, det kan jag aldrig ändra på.

Men det jag däremot kan göra är att jag kan införa ett nytt tankesätt. Om vi nu leker med tanken att jag skulle komma in i EU-parlamentet. Hur kommer andra länder att reagera när de ser att en av Sveriges största folkrörelses ledare har blivit invald i EU-parlamentet Vad skickar det för signal till den vanliga människan?

Här har vi en chans att kunna etablera exempelvis ett Bränsleuppror över hela EU på väldigt kort tid. Det hade ju varit en bra sak, visst?

Ja, det är nödvändigt. Men samtidigt så tänker jag, är det inte lite ändå att man kommer in i någon sorts elevråd, som egentligen är lite av en klapp på huvudet. Här kan ni leka små politiker.

-Jag är ju inte så insatt i, ska vi säga, individpolitiken på EU-nivå. Vi har ju då de olika partigrupperna och vi har ju då x antal, kallar det för vilda eller partilösa. De partilösa kan med väldigt små medel bilda egna grupper om man kan samsas kring det. Och... Jag tror att framtiden för politiken måste börja uppifrån. Man måste börja visa resultat.

Det ligger nog poäng i det. Men det du har gjort, att du har bidragit till att bilda en ny folkrörelse är också väldigt viktigt. Annars hade ju inte brytt sig om att sänka reduktionsplikten. om inte ni hade varit en stark påtryckare. De här människorna både i Sveriges riksdag och sen de som går till EU-parlamentet sitter på våra röster. Utan våra röster så är de körda.

-Så är det.

Men hur får du ihop det? För du pratar om demokratin, men vi har ju en demokrati i Sverige. Men jag upplever inte EU-parlamentet som på något vis demokratiskt.

-Nej, men det är på grund av att vi vanliga människor inte har den insynen som vi skulle behöva för att förstå det. Det tas ju tusentals beslut varje år inom EU som påverkar Sverige. Av de här tusentals besluten så kanske det är bara två, tre stycken som kommer upp till ytan som vi vanliga får höra om. Och där måste man ju börja ändra. Där måste man ju börja utbilda ens väljare så att de fattar sitt intresse och vill vara delaktiga.

Det måste finnas konsekvenser för individerna som väljs in om de inte följer sina väljare.

Och med dagens digitala samhälle, för mig som en EU-parlamentariker, att kunna ha kontakt med mina väljare och samtidigt försäkra mig om att det här är vad mina väljare vill och inte vad mitt parti vill, utan de människorna som har valt mig dit vill detta, då är det ju det jag ska följa och det här är ju ett tankesätt som skrämmer slag på de etablerade partierna. Därför att som det är nu så har de det väldigt lugnt, de har det skönt.

De agerar ju utifrån partiets bästa, de har inget personligt ansvar. Det är väldigt skyddat och det måste bort. Det måste finnas ett ämbetsmannaansvar. Det måste finnas konsekvenser för individerna som väljs in om de inte följer sina väljare. Och det finns det ju inte idag.

Jag tänker, är det inte ett stort problem att det finns den här grundlagen för EU med fri rörlighet? Ta exempel de här växlingskontoren som hjälper de kriminella att smussla undan pengar så de kan skicka dem till sitt hemland eller till någon annanstans.

Och så visar det sig att de här, i och med att de är godkänt i ett av EUs länder så kan inte Sverige göra ett skit. Fastän vi ju vet vad som händer inne på de här växlingskontoren.

Självklart så måste ju alla länderna kunna ha, kalla det för ett spelutrymme för att kunna anpassa sig och sitt land efter EUs bestämmelser. Är det någonting som inte fungerar här i Sverige, som fungerar i andra EU-länder Och det är såklart då ska inte vi ha det. Det är bara så enkelt.

Ja det låter bra det håller jag helt med dig om. För det är ju så många sådana toserier i EU. Tänk bara den här mjölkkorken. Som någon Idiot har hittat på. Alla tycker vad är detta för Trams Jo det är ett EU-direktiv Men då kunde man ju säga Det skiter vi i Sverige

Men tvärtom uttalade sig Socialdemokraternas toppkandidat Helene Fritsson och sa att oj oj oj, nu i EU ska vi se till att tvinga tyskarna att införa elprisområden.

Så tänkte jag, men detta är håll i huvudet, vi vill väl avskaffa elprisområdena istället? Man kan ju tänka sig, jaha, så tyskarna skiter i EUs regler om elprisområden. Men då kan vi också göra det. Det är en inställning du har, att det är självklart att vi hade behövt en sån som dig som lyssnar på väljarna.

-Att Sverige fick elprisområden från första start, det är bara skrämmande. Därför att anledningen till att det kastades ihop är ju bara för att vi skulle slippa miljardböter från EU. Men det funkar inte för Sverige. Vi har olika energitillgångar och olika energibehov beroende på vart vi är i landet.

Och självklart så har de det i Tyskland också. Olika energibehov beroende på vart vi är i landet. Det ska ju vara det som är det styrande. Ingenting annat.

Man säger ju nu att den viktigaste frågan i valet för Sverige är klimat och miljö. Jag har pratat med hundratals människor i olika sammanhang. Och jag har ställt frågan till dem alla tack vare att jag själv kandiderar till EU-parlamentet. Vad är viktigt för dig i EU-valet? Inte någon har svarat klimatet. Inte en enda person. Med det sagt... så törs jag säga att hela den här EU-valrörelsen som har varit, är bara skitsnack. Man måste ha ögonen med sig, man måste ha öronen med sig. Tittar vi i våra grannländer, tar vi Finland, tar vi Danmark...

hela den här EU-valrörelsen som har varit, är bara skitsnack

Där är säkerhet och gränssäkerhet den viktigaste frågan inför EU-valet. Tittar vi i de andra länderna, i Tyskland, Frankrike, där har vi haft mycket diskussioner det sista året kring bränsle och energi. Men vad kommer att hända om ytterligare två år när de möter samma problem som vi har redan haft. Man kan inte göra ett helt land bankrutt bara för att man vill vara bäst i klassen.

Låter helt rätt. Jag tänker också när du säger detta om andra länder. Ett land är ju Storbritannien som lämnar det. Och då satt de och runkade sina skallar och sa oj, oj, oj, oj, det kommer gå åt helvete för Storbritannien.

Och tvärtom så har deras BNP-produktion ökat mycket. Långtradarchaufförer och brandmän, sjuksköterskor har fått höjda löner på grund av att arbetskraftsimporten har sinat för arbetsgivarna. Så att ja, det är väl kanske så jag tänker att vi får se framtiden an, Peter. Det viktiga är ju att Sveriges folk har en röst och själv bestämmer om sin framtid, eller hur?

-Ja, och att man inte bara tänker, det spelar ingen roll vad jag tycker. För där har ni så fel, om ni tänker så. Varje individ kan påverka, avslutar Peder.

Håller du med honom?

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt