Fritiden

En podd av pöbel för pöbeln

Onsdag 26 April, 2023

En ny stjärna har tänts på poddhimmelen. Pöbelpodden, ett initiativ från tre killar i Kiruna. Vi är övertygade om att deras resonemang och innehållet i podden kommer att intressera många, för att inte säga alla, följare till Vi Som Bygger Landet. Därför bad vi om ett samtal med de tre poddarna, som nyss blev klara med sitt sjätte avsnitt.

De får presentera sig själv:

-Jag heter August Tapojärvi, 31 år gammal och jobbar som borrare i gruvan i Kiruna.Besviken medlem i If Metall och nybliven avhoppare från Socialdemokraterna. Hoppet till de gamla arbetarorganisationerna har slocknat för mig. Men tron på vanligt folk har aldrig varit starkare! Jag försöker att bidra med det jag kan i att samla och elda igång arbetare upp till kamp!

-Och jag är Peter Tjernström, 29 år gammal. Jobbar som tekniker för Anticimex och har egentligen ingen koppling till något politiskt förutom den här podden.

pöbelpodden2

Peter, August och Erik

Den tredje poddaren är Erik Tano.

-Jag är 27 år gammal, jobbar som arbetsledare på verkstad sen 1år tillbaka. Ordförande för SSU Kiruna. Vice ordförande i Folkets Hus föreningen i Kiruna Kommunfullmäktige och kommunstyrelse ledamot för (S) i Kiruna. Sitter alltså på alldeles för många stolar och är insyltad lite överallt. Engagemanget kommer väl som för de flesta från en ilska på rådande strukturer och orättvisor.

Jag gillar namnet på podden. Det andas lite fräck respeklöshet från några som vill slå underifrån. Eller hur tänkte ni med namnet och varför starta en podd?

Tanken med podden är att prata allvarliga politiska sakfrågor men med glimten i ögat. Ofta får man ju välja om man ska skratta eller gråta åt den politik som förs av både högern och vänstern i Sverige. Vi väljer att skratta åt den, bli förbannad på den och verka för mobilisering av löntagare för utökad social och ekonomisk frihet. Idag ser överheten på oss vanligt folk som siffror på ett papper. Vi är inte levande tänkande varelser i deras ögon. Vi är bara en pöbel. Så med humor i bakhuvudet och en glödande ilska i näven slår vi ett självironiskt slag mot kapitalet med valet av namnet Pöbelpodden!

pöbelpodd3

Vem ska lyssna på er då ?

Pöbeln! Självklart pöbeln! Haha! Enligt wikipedia är pöbel ett skällsord för de lägre samhällsklasserna, alltså arbetarklassen. Så podden är av och för oss. Sen hur arbetarklassen definieras och var gränsen går enligt oss, ja det kan man lyssna på i avsnitt 4! Syftet med podden är att lyfta vanligt folks tankar, åsikter och drömmar. Oftast våra egna men vi bjuder in gäster så ofta vi kan. Alla som vill får vara med! Vi vill också lyfta det lokala perspektivet som Kirunabor. Många läser flashiga rubriker i media men få känner till vardagen och verkligheten i Kiruna. Vi vill visa att det finns människor som kämpar för och med varandra för en rättvisare framtid. Vi har roligt under diskussionerna samtidigt som vi är kompromisslöst ärliga och självkritiska om de organisationer vi själva är en del av, ofta LO-förbund och Socialdemokraterna. Vi vill hjälpa till att lyfta kollektivet och vara en liten del av att återuppliva arbetarrörelsen.

Jag har lyssnat på alla era avsnitt, ja inte det sista, än. Uppskattar verkligen hur ni hanterar svåra ämnen med humor, frimodighet och skärpa. Ni har ju t.ex. behandlat klassanalys, personkulter i arbetarrörelsen och varför man ska engagera sig. Vad kan man förvänta sig framöver?

Inget är skrivet i sten men några titlar på kommande avsnitt är: ”Varför är Stockholm så jävla dåligt?” Ett avsnitt där vi diskuterar maktens centralisering och Stockholms imperialistiska beteende gentemot landsbygden. ”Organisering över regiongränser” Ett avsnitt med en gäst söder om Skitabäcken (en bäck i Kiruna kommun, som enligt vanligtvis välunderrättade källor ligger några millimeter söder om Kiruna, info fr. intervjuaren) där vi diskuterar om och hur man kan organisera löntagare över regiongränser. Sen tar vi ju gärna inspiration av våra lyssnare. Gå in på Instagram, sök på pobelpodden och kom med förslag till oss!

Det låter spännande. Tack ska ni ha för samtalet. Var hittar man podden?

Tack själv! Podden finns på Spotify, Google podcast och Podbean.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ulf Nilsson

Plåtslagare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt