Samhället

En skola för lärande eller en skola för Guds skull

Söndag 4 September, 2022

Uppdrag granskning har i fyra program besökt religiösa friskolor, pratat med före detta elever, intervjuat företrädare för skolorna och personal på Skolinspektionen.

En 17-årig elev berättar att man blandade ihop hennes diagnos med kristendom. När hon fick panikångest fick hon skäll för att hon inte var tillräckligt kristen och bad tillräckligt. ”Jag är rädd för att jag ska bli straffad och hamna i helvetet för att jag inte vart en sådan kristen som jag hade behövt”.

I Sverige har vi skiljt kyrkan från staten och religioner ska inte ha något inflytande i offentlig verksamhet. Enligt skolans läroplan ska verksamheten i skolan vara icke-konfessionell, alltså fri från all religiös påverkan. Fristående skolor och förskolor får ha en religiös inriktning men undervisningen ska vara icke-konfessionell.

Friskolereformen 91 öppnade möjligheten för religiösa församlingar att driva skolor med skattefinansierade pengar. Det finns ett 60-tal konfessionella grundskolor i Sverige med en religiös profil, de flesta är kristna. Sen finns det ett antal religiösa samfund som driver skolor utan att kalla dem konfessionella. Tillsammans får de 1,2 miljarder i skolpeng om året.

I Sverige finns ett väl utbyggt system för att barn inte ska utsättas för religiös förkunnelse i skolans undervisning bl.a genom lagstiftning. 2020 blev Barnkonventionen lag och den säger att alla barn har rätt till åsiktsfrihet, tankefrihet och religionsfrihet. De har också rätt till frihet från religion. Men hur ser det ut i de religiösa friskolorna?

Barn som ber

Skärmdump: SVT Play Bön i skola 70-talet

Uppdrag granskning har i fyra program besökt religiösa friskolor, pratat med före detta elever, intervjuat företrädare för skolorna och personal på Skolinspektionen.

En före detta elev på Södermalmskyrkans Kristna skolan nära Hammarbyhöjden i Stockholm berättar att morgonbönen i och för sig var frivillig men om man inte deltog blev det anmärkning för sen ankomst och i förlängningen kvarsittning. En annan elev som gått på samma skola berättar om tungotal, prat om abortmotstånd, om att homosexualitet är förbjudet och om hur man ska leva för att vara så ren som möjligt. De hade en lärare som jagade ut demoner i klassrummet innan lektionen, slog i väggarna och ropade Jesu blod i väggarna.

” Gud hör dina tankar. Jag gick hem från skolan och så tänkte jag på en svordom. Jag fick sån ångest och tänkte: Nu har jag kallat på djävulen”

På den kristna Ekebyholmsskolan utanför Rimbo stod läraren på biologin o berättade om skapelsen och att människan skapats av Gud, att dinosaurierna levde samtidigt som människan. Det var uppgifter som Skolinspektionen fick vid sin tillsyn. Deras material beskrevs av skolverket som pseudovetenskap från tankesmedjor som hävdar att skapelseberättelsen är bokstavligt sann och utvecklingsläran är felaktig.

"Jag önskar att Skolinspektionen hade suttit vid flera islamologilektioner och hade sett vad vi fick lära oss. Men det såg de inte."

Senaste året har Skoinspektionen återkallat tillståndet för tolv religiösa frikyrkor att driva skolverksamhet. Alla var muslimska friskolor. Samtliga fall handlade om ekonomin eller att SÄPO slagit larm om risk för att eleverna radikaliseras. En muslimsk skola som är godkänd är Ögårdsskolan i Malmö. En före detta elev berättar att på islamologilektionerna var det mycket tal om förbud och skyldigheter, speciellt för flickor. Man skulle täcka sig och vara vaksam på mannens blick, mannens begär. Det var tabu och skamligt att prata om sex. Sex var inom äktenskapet för att avla muslimska barn till Gud. De fick lära sig om demoner, djinn, som bor under jorden och att Gud skulle kalla fram dem om de misskötte sig.

Varför har Skolinspektionen inte hittat det som de före detta eleverna berättar?

En elev berättar om sitt arbete om abort där han skrev att hans mamma gjorde abort för annars skulle hon ha dött och hon hade två barn som hon ville leva för. Återkopplingen från läraren var att hon borde ha dött. Gud är tydlig, abort är en synd!

Skolinspektionen kommer alltid på föranmälda besök. Då fick eleverna reda på det i förväg och läraren sa att det är staten och sossarna och det var synonymt med Djävulens inflytande i världen. Vi fick inte nämna att morgonbönen var obligatorisk. Vi fick inte säga att vi la händer på folk för att hela dem från sjukdomar. Det var inte lögn eller synd utan att man stod upp för den här rörelsen. Men Skolinspektionens generaldirektör anser att de har de verktyg de behöver för att hitta religiösa inslag i undervisningen på dessa friskolor.

Per Kornhall, skoldebattör, säger i en intervju att de här skolorna bildas av ideologiska kollektiv. Alla, lärare föräldrar skolkurator och barn, tillhör samma ideologiska kollektiv och anledningen till att man vill ha dessa skolor är ju för att man inte vill vara med oss andra. De vill isolera sina barn från det omgivande samhället och de startar skolorna för att få var ifred med de här tankarna.

Sandra gick på kristna Hällebergsskolan i Ljungskile. En lärare kom in i klassrummet med en påse med rutten mat och sa att så här ser era själar ut och dem ska vi rena. Sandra var så rädd att hennes föräldrar som inte var troende skulle brinna i skärselden och bad till Gud att de skulle bli kristna så hon inte skulle bli ensam uppe i himlen.

Hur kan vi tillåta skolor som gör barn rädda för helvetet? För demoner? Som inte vågar sova utan att ha lampan tänd?

Programmen finns på SVT Play: Skola för guds skull

Omslagsbild: Skärmdump från SVT Play

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt