Samhället

Föräldrar tar barnen i strejk – då vaknar politikerna

Lördag 15 Maj, 2021

För några dagar sedan höll över 80% av föräldrarna på Asklandaskolan i Fristad utanför Borås sina barn hemma i en endagarsstrejk som protest mot de allt större besparingarna som drabbar skolan. I flera insändare i lokaltidningen berättar man om hur besparingar görs i rasande fart, fungerande lösningar slås sönder, hela resursteamet försvinner, barn får inte det stöd som de lagligen har rätt till och personalen far illa. Samtidigt visar kommunens budget ett plus på 284 miljoner.

När föräldrarnas protester och hot om strejk hamnade hos politikerna var man snara att reagera. Ett tillskott på 21 miljoner lovades direkt. Men redan efter en dag visade sig att ett extra avtalstillägg till välförtjänta lärarlöner utifrån pandemin också ska täckas inom budgeten. Så där försvinner ca 5-6 miljoner och dessutom cirka 3 miljoner till friskolorna.

Karl Hallerup, lärare och fackligt aktiv i Lärarförbundet, säger att först när föräldrarna skriker högt lyssnar politikerna. I månader har han och andra fackligt förtroendevalda kämpat för att visa på grundskolans sviktande budget. De har suttit med rektorer som slitit sitt hår inför nedskärningar, suttit med medlemmar som varslats om uppsägning. De har skrivit flera insändare i tidningen, varit med i TV och radio och de har träffat politiker. De har tillsammans med rektorer och personal skrivit risk och konsekvensanalyser. Men politikerna har ändå valt att genomföra nedskärningarna varje gång.

Karl Hallerup

Karl Hallerup

– Men så plötsligt. Några aktiva och engagerade föräldrar tar alla möjligheternas göra sina röster hörda. Bra! Och plötsligt vaknar politikerna. Telefoner ringer, mejlkorgen plingar frenetiskt. Eleverna ska strejka och snart är det val. Det är pinsamt! Det är provocerande! Här har facket, rektorer, lärare flaggat för den underbudgeterade grundskolan utan resultat. Men när föräldrar, helt rimligt, ifrågasätter samma sak, då kan pengar trollas fram, berättar Karl Hallerup.

– Antingen struntar politikerna i oss eller så blir de livrädda när föräldrar säger ifrån. Oavsett är detta oerhört dåligt skött och respektlöst mot alla som varit och är drabbade av nedskärningarna och som kämpar i och för grundskolan varje dag. Skämmes, politiker!

På Hestra Midgård, en annan skola i kommunen, innebär besparingarna att två speciallärartjänster och en Svenska som andraspråkstjänst försvinner och lärarna blir klasslärare istället. Här hade man lyckats bygga upp en bra fungerande verksamhet för att utveckla det svenska språket hos eleverna, en verksamhet som nu slås isär.

Nu har vi markerat för politikerna att det vi säger, det håller vi.

Vi slutar med ett citat i en insändare i onsdagens Borås Tidning från en förälder på Asklandaskolan:

”Kan vi strejka en dag och få detta resultat så är det möjligt att göra detta om och om igen. Det är så många som blivit engagerade i detta tillsammans och nu har vi markerat för politikerna att det vi säger, det håller vi.

Den 29 juni fyller Borås stad 400 år, då kommer kronprinsessan hit. Kommer vi stå och jubla och fira denna dag tillsammans mer er och kronprinsessan, eller kommer vi visa vårt missnöje? Det är upp till er politiker!”

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt