Tryggheten

Förbjud omedelbart oskuldskontroller och operationer

Måndag 7 November, 2022

Jag blir heligt förbannad när jag ser SVT:s granskning av privata kliniker som genomför oskuldskontroller- och operationer. Hur kan det få förekomma i ett land som säger sig vara jämställt och upplyst. Ett land där läkarprofessionen vilar på vetenskaplig grund.

Privata kliniker i Sverige utför så kallade oskuldsoperationer. Det avslöjar SVT Nyheter granskning och prislappen varierar mellan 10 000 och 44 000.

Trots att det är en myt att det finns en mödomshinna som spricker vid första samlaget erbjuder stora etablerade kliniker att ”reparera mödomshinnan”. Skönhetskliniken Devita säger ja under rundringningen men strax innan konsultationen drar de tillbaka erbjudandet, anledningen är enligt sköterskan ”att kirurgen inte vill hamna i media”. Hos Akademikliniken, som beskriver sig själva som ledande på plastikkirurgi i Norden, kostar ingreppet 30 000 kronor. En läkare uppmanar kvinnan att stoppa färsk kycklinglever i underlivet för att det ska komma blod.

I en kartläggning gjord av bl.a TRIS, Tjejers rätt i samhället lever var tredje flicka i Botkyrka med oskuldskrav. Kravet att blöda på bröllopsnatten, för att visa att man är oskuld, är en central del för de som vill upprätthålla hedersnormer. Om en flicka öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses hon dra skam över hela familjen och riskerar att straffas fysiskt för att familjen ska återfå det som uppfattas som förlorad heder.

Så här skriver GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) om oskuldskontroller

Varför förekommer oskuldskontroller inom hederskulturen?

Oskuldskontroll uppstår ur en kombination av tre faktorer. Den första är oskuldsidealet som finns inom hederskultur. Den andra är familjens, särskilt familjens manliga medlemmars ansvar för att säkerställa oskuld hos flickorna i familjen och att förtrycka och ”bevara” deras sexualitet tills de skickas vidare till sina framtida män. Den tredje är myten om att mödomshinnan finns. Det är fruktansvärt att läkare i länder med stark hederskultur godkänner och främjar oskuldskontroll. Än mer överraskande och upprörande är det att vissa läkare i Sverige utfärdar ”oskuldscertifikat” på flickorna när familjen kräver det och att vissa läkare hävdar att mödomshinnan finns och på så vis upprätthåller den myten.

Är det inte bättre att ge oskuldsintyg om flickan säger att familjen kommer att döda henne om hon inte får intyget?

Flickan/kvinnan som säger så befinner sig i en extremt utsatt situation och är i behov av akut skydd och sjukvården måste anmäla det. Man har ansvar att anmäla det för att rädda liv, även om det kränker den personliga integriteten.

Läkare som utför sådana åtgärder ska omedelbart fråntas sin legitimation. Lagen måste också skärpas för att ge ett bättre skydd för de tiotusentals flickor som lever inom hederskulturen i Sverige. Det borde finnas ett uttryckligt förbud i lagen mot oskuldskontroller och oskuldsoperationer, som borde bedömas som sexualbrott där både familjen som kräver undersökningen eller operationen, och läkaren som genomför dem lagförs och döms.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt