Samhället

FIKASNACK # 12 VAD VALET BORDE HANDLA OM

Torsdag 8 September, 2022

Vad valet borde handla om? Tja, dels tänker jag på stora frågor som aldrig tas upp. Att ifrågasätta EU-medlemskapet till exempel. Eller behovet av ett helt nytt skattesystem, ett som skulle kunna verka utjämnande istället för att som idag bara fördjupa klyftorna i samhället.

Men mera näraliggande för mig som jobbar i ett så kallat ”utsatt område” här i Norrköping, är den totala avsaknaden av planering runt den mängd människor som sökt sig till Sverige. Jag tycker absolut att vi ska ha en generös flyktingpolitik. Att vi ska hjälpa människor som behöver skydd. Men som jag ser det måste vi planera detta mottagande. Hur hjälper vi dessa människor att bli en del av vårt samhälle?

Jag menar, mångkultur låter ju så fint. Som att vi ska stå ute på gräsmattan och byta köttbullar mot falaflar. Men i praktiken har det blivit att det skapats en parallell verklighet och en massa människor som inte kan integreras. Istället för att byta till sig falafel så får vi här stå ut med en väldigt osvensk sophantering. Havererade soprum är bara ett symboliskt exempel, men tydligen något som är vanligt i många områden som liknar Navestad. Fastighetsbolaget berättar att soprummen måste saneras i princip en gång i veckan. Hur kunde detta uppstå i det välordnade samhälle jag minns från min uppväxt?

Jag påstår att vi måste våga ställa samma krav på de människor som kommer hit som alla andra i samhället. Det handlar ju om en människosyn. Visst tusan måste vi kunna förvänta oss att människor kan slänga sina sopor i rätt behållare oavsett varifrån man kommer ifrån i världen! Ser alltför mycket dalt och överseende med asociala uttryck. Det är dåligt för Sverige och det svenska samhället. Men tänker att det är ju också dåligt för de som invandrat hit. Vad är det för framtid de går till mötes om det ska vara som det är idag? Ja, jag saknar en plan från dom styrande angående migrationen, bostäder och arbete. Det är bland annat denna planlöshet och kravlöshet som får mig och många andra att undra vart vi är på väg.

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Rane Torjusen

Förskollärare, Norrköping

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt