Samhället

FIKASNACK 7#: VAD VALET BORDE HANDLA OM

Torsdag 28 Juli, 2022

Valet borde först och främst handla om att utrota gängkriminaliteten

Att vara 66 år och pensionär tänker jag på den gång jag var 18 år och vår åldersgrupp skulle få rösta för första gången. Självklart röstade man på socialdemokraterna som de flesta arbetarna röstade på 1974.

Det samhälle vi hade då präglades av framtid och med en nyfikenhet om hur livet skulle bli.

Att arbeta och tjäna pengar var ju en självklar sak. Livet bestod i att ta körkort, köpa bil och få ett liv i full frihet.

När jag för första gången började förvärvsarbeta betalade man skatt och fick veta att den pension vi skulle få någon gång i livet bestod att man skulle få från de tio bästa arbetsåren. Men vem tänkte på det då?

På min andra arbetsplats efter lumpen kom en man och frågade: Hej vill du gå med i facket? Jag visste knappt vad det var och det kändes som att man var med i något som man skulle betala till.

Under en period hade facket kvälls cirklar i facklig kunskap som jag anmält mig till. Men inget av det gjorde mig särskilt intresserad. Saken blev ju inte bättre att man blev hånad när man ställde "dumma" frågor. Så jag hoppade av.

Många år in i framtiden kom vår dåvarande klubbordförande och undrade om jag ville vara skyddsombud.

Jag fick gå kurser och förkovrade mig i det fackliga arbetet samt att på den arbetsplatsen fanns det seriöst folk som mottog mig med öppna armar.

Jag blev skyddsombud på arbetsplatsen. Efter det klev jag upp och blev även regionalt skyddsombud och till sist avdelnings styrelseledamot. Det blev tio år av mycket arbete, glädje och sorg. Men jag trivdes med det.

Jag blev också fackligt politiskt med uppgift att besöka skolor för att prata om "facket" och fick möta helt ointresserade gymnasieelever. Vad gör man då. Jag tog upp Ådalen 31 samt när fick vi välfärden. Efter det blev det intressanta diskussioner.

Vår avdelning lades ner efter mina tio år och jag hade inte längre möjlighet att utvecklas inom det fackliga och politiska och blev endast en arbetare igen.

2015 hände det som blev startskottet till det som fick mina socialdemokratiska tankar bli fullständigt rubbade i grunden. Vi få se och höra om denna massinvandring som regeringen (borgarna) släppte in helt okontrollerat. Vem minns inte Reinfeldts ord "öppna dina hjärtan"

Med fasa fick vi alla se hur vårt trygga land tog emot otacksamma invandrare. Som inte ville lämna bussen för att bo ute på landet i baracker. Nej dom ville bo i städerna. Var dom inte glada över att ha fått en tillflyktsort?

I takt med åren som går byter vi regering. Men samma sörja/sandlåda där politikerna endast ägnar sig åt att tjafsa och stärka sin egen maktposition i riksdagen.

Under den tiden eskalerar våldet i form av mord, skjutningar, sprängningar, våldtäkter, rån, knarkhandel, klaner, flyktingar som åker på semester till det land dom flytt från.

Valet borde först och främst handla om att utrota gängkriminaliteten.

Polismordet Biskopsgården

Polismordet i Biskopsgården

Det är mitt budskap.

Fakta: Fikasnack

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Kaj Allestad

Pensionerad bussförare, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt