Samhället

Fikasnack 8#: Vad valet borde handla om

Torsdag 4 Augusti, 2022

Anställningstryggheten är ett viktigt fundament i det svenska välfärdsbygget 

Jobben och anställningstryggheten är två viktiga frågor som bör satsas extra mycket både före och efter höstens val. Jag är för närvarande arbetssökande och därför så brinner jag lite extra för frågor som kretsar kring arbete och trygga anställningar.

Utan jobb så blir många av oss rätt så tomma inombords. Det är skadligt för den mentala hälsan och privatekonomin kan bli ett tungt kapitel när man är arbetslös. Anställningstryggheten ska vara en fundamental och grundläggande rättighet i arbetslivet. Korta och tidsbestämda anställningar skapar enbart otrygghet hos de anställda. Dessutom så blir ekonomin svajig och det kan vara svårt att låna pengar till en bostad eller att teckna ett hyreskontrakt.
Otrygga anställningar måste bli säkra anställningar. Korta och deltidsanställningar måste bort. Samhället måste göra sig av med låtsas-jobb och praktik. Arbetsmarknadsåtgärder leder väldigt sällan till en ordentlig anställning.  Ger man de anställda godbitar som handlar om tillsvidaretjänster och anställningstrygghet så vinner arbetsgivarna mycket på det. Jag tror att arbetsgivare egentligen inte vill känna att deras arbetsplats är en arbetsplats där de anställda kommer och går från en dag till en annan. Slit och släng-anställningar blir ingen lyckligare av. På många arbetsplatser idag så används de anställda som billiga förbrukningsvaror. Arbetarnas löner hålls nere allt medan företagens profit pekar mot nya, höga börsnoteringar. Är man som anställd inte lönsam längre så går färden mot arbetslöshetens otrygga vardag.
Det är främst inom hotell och restaurangnäringen och vård och omsorg som de otrygga och osäkra anställningarna finns. Då jag själv är utbildad lärarassistent och har jobbat inom skola och utbildning så har jag koll på att det finns även osäkra anställningar inom min bransch.   Eleverna når inte bättre kunskaper eller får en stabil skolgång om de vuxna på skolan ständigt byts ut eller om tjänster avvecklas. Om arbetsgivare nu envisas med att ha kvar tillfälliga anställningar så anser jag att Lagen om anställningsskydd (LAS) måste även värna om de som anställs på tillfällig basis. 
Anställningstryggheten är ett viktigt fundament i det svenska välfärdsbygget.  Toppen på arbetsplatspyramiden är liten, men då ska man komma ihåg att botten på pyramiden är bred. Utan en stark grund och botten så kommer pyramiden att rämna.  

Omslagsbild: Wikipedia Creative Commons/ Tia Monto

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Marcus Malmsten

lärarassistent, Kristianstad

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt