Samhället

Fikasnack4#: vad valet borde handla om

Torsdag 14 Juli, 2022

Vem ska en stad vara till för och vem bygger man bostäderna åt?

Bostadsmarknaden och hur den utvecklats borde vara en viktig valfråga tycker jag. Idag har det blivit en total marknad för kapitalister. Banker och byggmästare tjänar mycket pengar på bostadsbristen. Men det har också blivit mer och mer attraktivt att äga fastigheter, till och med att köpa lägenheter utan att bosätta sig i dem. Bara för att förvalta och öka förmögenheter.

Frågan man måste ställa sig är ju: Vem ska en stad vara till för och vem bygger man bostäderna åt? Svaret borde ju vara: åt befolkningen, åt arbetarklassen. Om man bara tittar på en stad och vad den ska fylla för funktion så ska den väl leva för alla? Eller ska det sluta med det att arbetarklassen, ja de som får staden att fungera, får bo långt utanför staden de jobbar i? Och bara de välbeställda har råd att bo där.

Arbetarklassen ska finna sig i att pendla fem,sex, sju mil varje dag. Med en inkomst som täcker allt mindre av de fasta utgifterna.

Valet i höst borde handla om hur man får en bostadspolitik för vanligt folk.

Fakta: Fikasnack

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Patrik Torneus

Snickare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt