Tryggheten

Fler röster om skjutningarna.

Tisdag 23 November, 2021

Många har hört av sig om vad som måste göras för att få stopp på skjutningar och kriminalitet.

Förutom de polisiära insatserna: en politik för renovering och av Sverige med arbete åt alla. Arbetsmarknaden lider av underbemanning som leder till stress, utbrändhet kort sagt dålig arbetsmiljö. Det krävs yrkesutbildning och riktiga jobb med riktiga löner. Nu slavar ju massor med folk med löner under de sämsta kollektivavtalen. Det krävs även en arbetstidsförkortning, så att människor orkar engagera sig i föreningar och demokratiska församlingar. Jag tycker också att man ska lyssna på de som jobbar på daghem, skolor, föreningar och så klart på invånarna som bor där det skjuts. Det behövs ett positivt budskap om att vi kan och måste bygga upp ett solidariskt Sverige, där även frågan om hur vi ska minska koldoxidutsläppen är med. Vi behöver återta den samhälleliga kontrollen över skola, sjukvård och viktiga samhällsfunktioner från privata intressen. Sen är ju frågan hur vi ska nå ut med det. Jag tror det behövs ett program som folk förstår och kan samlas kring. Ett socialistiskt alternativ, som pekar ut en annan väg än den iskalla egoismens, som ju de desperata skjutningarna är ett exempel på

Finn Ternrud

Måste göra det ointressant, olönsamt.

Rejält skärpta straff, samarbete mellan olika myndigheter, inte vara rädd för att bli uppfattad som rasist eller liknande trams. Och sist, men inte minst, gör det kännbart för föräldrarna med. Är brottslingen omyndig, låt föräldrarna smaka på straffet med. Och med deras hederskultur, så kan det ha en stor inverkan när skammen lägger sig över hela familjen. Utvisning, väldigt tveksam, det är ingen lösning. Det här känns inte längre som ett problem arbetare kan lösa, jag börjar se paralleller till gängvåldet i USA, och nu har vi även fått våldsbejakande rapmusik, som den senast avlidne höll på med. Hörde på radion att de flesta som har hamnat i polisregistret har även haft med socialmyndigheten att göra, så där kan det vara en bra början. Soss, skola, polismyndighet, åklagarmyndighet. Visa att det verkligen kommer att få svåra konsekvenser att hålla på med brott, antingen från statens sida, eller ännu värre från deras kumpaners sida.

Anonym

Jag anser att vapenlagarna bör skärpas och att straffen för illegala vapeninnehav bör bli mycket högre. I kombination med det bör vi såklart skärpa gränskontroller samt kräva ett utträde ur EU. Samtidigt så bör vi storsatsa på integration och motverka segregationen i samhället. Då lyder nästa fråga, hur gör vi det, osv. Polisen får gärna vara stationerad i förorterna också som det var förr i tiden. Den nyliberala idén går ut på att vi ska ha en liten nattväktarstat och det är precis vad vi har i samhället idag. Nyliberalismen har vunnit mark sedan början av 90-talet och detta är resultatet, vi måste ta tillbaka kontrollen över staten och återförstatliga det som har privatiserats. Istället för att legalisera viss narkotika vilket ofta är anledningen till skjutningarna så bör vi bekämpa den typen av brott och höja straffen även där precis som med illegala vapeninnehav.

Laris Dzonlic, geometriingenjör, Hindås

Inget enkelt svar och ingen snabb lösning. Förutom en återgång av polisens organisation till mer närpoliser eller kvaterspoliser. Arbetet måste vara långsiktigt och utgå från barn och ungdomar. Nära samarbete mellan skola, myndigheter och barnens familjer. Se till att barn och unga invandrare integreras väl med goda språkkunskaper. Införa någon sorts obligatorisk förskola från kanske 3 eller 4 år. Skapa mer ungdomsaktiviteter och stöd till lokala föreningar, inte bara i projektform.

Tillgången på vapen är ett stort problem. Tror att arbetet vid gränserna behöver stärkas, inte minst för droginförseln.

Det finns mycket mer att säga men det här var några saker jag fick i huvudet just nu.

Pär Svärd, yrkeslärare, Malmö

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt