Samhället

Folkviljan ska stoppas till varje pris

Torsdag 25 November, 2021

I Örebro har kommunfullmäktige beslutat att införa s.k. Superbussar, "Bus rapid transit". Satsningen beräknas landa på minst en miljard kronor. Liberalerna, SD och Örebropartiet röstade emot. Örebropartiet skriver på sin hemsida att ungefär samtidigt som styret och dess stödpartier röstar för att införa sin dyra ”superbuss”-satsning så har man även klubbat igenom en höjning av bussbiljetterna samt lagt ner busslinjer på landsbygden. Istället vill Örebropartiet sänka biljettpriserna, öka turtätheten och införa fler linjer både i staden och på landsbygden.

En namninsamling startades av Liberalerna, Örebropartiet, SD och Trafikupproret där man kräver en folkomröstning med avsikt att upphäva beslutet om att införa BRT, så kallade superbussar i Örebro kommun. För att en folkomröstning ska bli av krävs enligt lagen om kommunala folkomröstningar att minst tio procent av de röstberättigade i kommunen undertecknar namnlistan, vilket i Örebros fall innebär cirka 12 100 underskrifter. Den 12 oktober lämnade man in över 15 000 namnunderskrifter. Namnen kollades av tjänstemän som kom fram till att ca en tredjedel av namnen inte skulle vara giltiga.

Örebropartiet skriver på sin Facebook sida att det är glasklart att det här är fuffens och bluff. De har begärt ut alla ogiltiga namn för granskning. Och hittar många frågetecken.

Ett exempel: En örebroare har skrivit fullständiga uppgifter, men sitt personnummer på datumraden och datum på personnummer-raden. Alla uppgifter är dock med.

Man kommer granska hur man räknat, vem som räknat och om dessa tjänstemän har kopplingar till partierna.

Det visar sig också att en av de granskningsansvariga tjänstemännen också är aktiv regionpolitiker, som dessutom själv röstat för BRT. Markus Allard, partiledare för Örebropartiet, ringde upp honom och du kan lyssna på samtalet här på YouTube. Ett exempel från samtalet:

Markus Allard frågar: Om man inte har uppgett sitt postnummer utan sitt gatuadress, skulle det anses vara en godkänd röst?

– Nej, för då saknas ju faktiskt uppgiften om postnummer.

Markus Allard: Säger lagen att man måste ha fullständiga adressuppgifter eller säger lagen att man behöver uppgifter om adress?

– Den säger uppgifter om adress. Så visst, det kanske finns öppning för tolkning där att det skulle räcka med gatuadress.

Vi ringde upp Markus Allard och frågade hur det går med granskningen av namnunderskrifterna:

– Vi har tillräckligt underlag och kommunen har underkänt så otroligt många underskrifter som egentligen är giltiga men det kommer de skita i. De kommer klubba beslut om att insamlingen ska underkännas och då kommer vi behöva överklaga i förvaltningsrätten. Men under tiden så fortsätter pengarullningen till de företag som vunnit upphandlingen om att bygga BRT-eländet.

Fakta:

Så här gör du för att väcka fråga om folkomröstning

  • Frågan måste vara skriftligt formulerad.
  • Du måste få in underskrifter från tio procent av kommunens röstberättigade.
  • Förutom underskrifter måste de som skriver på också lämna namnförtydliganden och adresser.

När du har fått in tillräckligt med namnunderskrifter lämnar du in listan till kommunen

Måste det hållas en folkomröstning om tio procent har skrivit på en namninsamling?

Nej, politikerna i behöver inte besluta att det ska hållas folkomröstning även om tio procent har skrivit under en namninsamling. Däremot måste politikerna i kommunfullmäktige ha med frågan på sin dagordning och fatta beslut om folkomröstning.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt