Samhället

Fyllda beredskapslager ett minne blott

Tisdag 25 Januari, 2022

Att lägga ner Civilförsvaret och beredskapslagren har försatt oss alla i fara skriver Stefan Pedersen.

Det var ett historiskt misstag att montera ner Försvaret som vi gjorde mellan 90-talets början och fram till alldeles nyligen! Inte minst att den civila delen med Civilförsvaret och beredskapslagren lagts ner har försatt oss alla i fara då beredskapen är lika med noll vid oväntade händelser.Detta har skett samtidigt som nyliberalismen härjat fritt vilket är allt annat än en slump då allt som stavas planering och framförhållning har offrats då det istället är kortsiktiga besparingar och just-in-time som gäller.

Något som funkar extremt dåligt i normalfall och ännu sämre i kristid! Lika illa är att den rent militära delen av Totalförsvaret slagits sönder och samman, också det pga kortsiktiga ekonomiska intressen, tilltro till EU och ett naivt kortsiktigt synsätt. Väl fungerande system har monterats ner och när en del regementen nu börjar öppna igen (vilket självfallet är helt nödvändigt) så blir prislappen förstås en annan än om neddragningarna aldrig skett.

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Stefan Pedersen

Tågvärd, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt