Landet

Gemensamma problem och gemensamma lösningar

Söndag 28 Juni, 2020

Ni vet väl att lokala organisationer/föreningar gärna får skicka text och film till oss? För en tid sedan fick vi denna text från Socialisterna - Välfärdspartiet i Västervik som berättar om varför vi måste bry oss om kommunala budgetar - och hur det går till när stat och kommun gör sitt bästa för att lura av oss vår välfärd.

Varför skulle jag bry mig om budgeten för Västerviks kommun? Frågar du. Det finns inget mer trist och ointressant än en kommunal budget, särskilt budgeten för en sömnig småstad på Ostkusten. Tänker du.

Men du kanske bryr dig om din egen kommun. Om skolan, barnomsorgen, äldreomsorgen och socialtjänsten där. Du kanske bryr dig om vart dina skattepengar, säkert minst 30 kronor av varje surt hopknegad hundralapp, tar vägen. Du eller någon anhörig kanske är kommunalt anställd.

I så fall, kan vi lova dig, borde du bry dig om vad vi har att berätta om budgeten i Västerviks kommun. För det är inget som är särskilt unikt med den. Risken är mycket stor att det ser likadant ut i din kommun.

Även i din kommun, precis som i Västervik, drivs nedskärningspolitik, kan du vara rätt så säker på. Staten har under de senaste årtiondena lagt över ett allt större ansvar för välfärden på kommunerna. Skolan har kommunaliserats. Kommuners ansvar för socialtjänst och stöd åt funktionshindrade har ökat. Deras ansvar för integration och stöd åt nyanlända likaså. När Arbetsförmedlingen skärs ner måste kommunerna bära en större börda för olika arbetsmarknadsåtgärder.

Men tror du att staten har skjutit till de resurser som krävs för att kommunerna ska kunna axla sitt allt tyngre ansvar? Nej, du gissade helt rätt, det har den inte. Magdalena Andersson, liksom bl.a. Anders Borg och Göran Persson före henne, ser till att upprätthålla ”sunda offentliga finanser” och spara i statsbudgeten. Samtliga riksdagspartier står bakom det nyliberala finanspolitiska ramverket, som kräver att statsbudgeten ska gå med överskott. Det är i sig ingen nödvändighet att det ska göra det, utan ett ideologiskt val av riksdagspartierna. Om regering och riksdag ville så skulle man kunna tillhandahålla tillräckliga medel för den god välfärd. Men ”sunda offentliga finanser” går före arbete och trygghet åt folket. Det säger man inte högt såklart, men så är det.

Samtidigt uppstår förstås stora hål i de kommunala budgetarna. Det passar bra för Magdalena Anderssons del. Då slipper hon själv hålla i förskäraren när det ska skäras ner. Detta smutsiga jobb hamnar i Västervik, och, vågar vi lova, i din kommun.

Men det är ju inte kul att skära ner. Och samtidigt måste lokala, sossar, moderater och sverigedemokrater, här i Västervik och helt säkert också i din kommun, lyda dekreten från riksdagen, och då krävs att man skär ner. Vad gör man då som duktig lokal nedskärningspolitiker? Jo, som du säkert kan gissa så lyder man, och skär ner. Men man låtsas att man inte gör det.

Rent tekniskt gör man så, i Västervik och i flera hundra andra kommuner, högst sannolikt i din kommun, att man kapar en procent av föregående års anslag till en kommunal verksamhet och kallar denna enprocentiga nedskärning för ”effektivisering” eller något annat. Så sent som förra året användes i Västervik den rent bisarra benämningen ”förbättringsarbete”. Oavsett lögnaktig benämning så innebär detta att Magdalena Andersson och de andra nedskärarna i riksdagen sätter förskäraren i händerna på kommunala chefer och tjänstemän, som tvingas försämra välfärden och piska välfärdsarbetarna att göra också bortskurna kollegors jobb.

Det är så här det går till i Västervik, i vart fall så länge inte vi i Socialisterna – Välfärdspartiet har majoritet i kommunfullmäktige, och än så länge har vi bara tre mandat. Och, vågar vi lova dig, i din kommun sker samma smutsiga hantering. Det skärs ner, det försämras, det kapas. Och du förstår nu hur man gör, i riksdagen och i kommunerna, för att dölja detta för dig.
Tror du fortfarande att du inte behöver bry dig om budgeten för Västerviks kommun?

Jenny Svensson, gruppledare
Jacob Hoffsten, fullmäktigeledamot
Johannes Regell, fullmäktigeledamot
och Sara Rais, ersättare

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt