Samhället

H 22 - ett kommunalt skrytprojekt

Onsdag 25 Maj, 2022

Helsingborg lägger hundratals miljoner på stadsmässan H22. I stad efter stad lyckas hotellkoncerner och kommunledningar skapa en lekplats för varandra. Dom säger - Vi måste sätta vår stad på kartan. Inte genom den bästa äldreomsorgen eller tryggaste staden. Istället ska skattepengarna rulla till deras eget bästa. Fina middagar och nya bekantskaper. Elektrikern Julius Nilsson i Helsingborg vill att de pengarna går till en trygg och ren stad. Vad tycker du? Kommentera och tyck till.

Hört talas om stadsmässan H22 i Helsingborg? Nej, tänkte väl det. I Helsingborg har nog alla hört talas om det, men få begripit vad det går ut på. Ännu färre förstår vad som motiverar den stora pengarullningen. 

Kortfattat är H22 ett skrytprojekt som ska visa upp Helsingborg som innovationsstad. En stad som har lösningarna för framtidens välfärd. Experter som tittat på innovationerna har emellertid inte varit jätteimponerade. Det mesta är lånat från annat håll och inte så avancerade. 

Det har sagts att helsingborgarna ska involveras i H22. Men det har uteblivit. Det har inte ens blivit tillräckligt många volontärer och då har Helsingborgs stad beordrat stadsanställda att delta. På betald arbetstid.

Varför bry sig undrar kanske någon? Ja, för att H22 är ett bra exempel på slöseri och meningslöst skrytprojekt. 250 miljoner var budgeten som sedan utökats med tiotals miljoner ytterligare. Ungefär hälften har gått till innovationsarbete och hälften till stadsmässan.  

När jag frågat runt i Helsingborg om jippot är det mest ett stort ointresse. De flesta vet att H22 är på gång. Men få om någon vet vad det är. Några tänker gå dit och se om det finns några matvagnar. På den naturliga följdfrågan: Vad är H22? Blir svaret ingen aning.
Till stadens kostnader kommer höga kostnader som Regionen och andra kommuner lägger på att skicka ditt personal, arrangera event och bo på hotell. Skattepengar rullar och om det kommer ut något, mer än vinst för hotellkoncernerna, är högst oklart.

Skattepengar rullar och om det kommer ut något, mer än vinst för hotellkoncernerna, är högst oklart.

Hur ser det då ut i det innovativa Helsingborg? Sköts staden bra? Ska man verkligen slå sig för bröstet? 

Trots att H22 ska va miljöinriktad, behöver man bara gå runt lite i stan för att se hur smutsigt det är.. Skräp ligger slängt på marken lite överallt och badvattnet är ofta otjänligt.  

Skolan har stor segregation, äldreomsorgens brister syntes under pandemin. Många satsningar som gjorts förfaller. Man undrar lite hur den påkostade strandpromenad kommer se ut om ett par år.

Helsingborg lampor

Man kan också ta ett litet men konkret exempel jag ser i vardagen. För ett antal år sen byggde man en påkostad cykelväg framför fotbollsarenan Olympia. Man skickade tjänstemän till Italien för att titta på röd asfalt. För varje år som gått har lampor i markbelysningen gått sönder. Inget har blivit lagat. Idag tror jag inte en enda lampa lyser. Men pengarna och intresset har väl tagit slut. 

En innovation H22 skulle kunna ta upp är medborgardialog. Ni minns kanske att man ville sälja energibolaget Öresundskraft. Men det blev folkomröstning och 96,4 procent sa nej. Vi har alltså inte direkt politiker med örat mot marken. 

Vem har bett om H22? Ingen. Ett elitprojekt skapat i rådhuset. Det är dock vi som betalar. Får hoppas att det i varje fall ger oss en kall öl och en langos. 

Fakta: Folkomröstning sa nej till utförsäljning

https://insynhelsingborg.com/oresundskraft-detaljerad-historik/

https://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/regionen-hyr-in-kommunikator-for-1-275-kronor-i-timmen-4a8ba541/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hundra-personer-vardar-varumarket-region-skane

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Julius Nilsson

Elektriker, Helsingborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt