Jobbet

Hemtjänstchef vägrade spara - kickades

Söndag 21 Maj, 2023

Runtom i Sverige drar en ny epidemi fram över äldreomsorgen. Politikernas indragningar av personal på bekostnad av de som behöver hjälp. Så även i värmländska Storfors kommun. Här valde kommunledningen att bemöta protesterna från såväl sjuksköterskornas som hemtjänstens chefer, genom att köpa ut dem och hyra in en dyr konsult.

Hur har du det idag, Eva Turunen, före detta enhetschef för hemtjänsten i Storfors?

– Jag har det bra nu. Det har varit jobbigt efter att jag slutade naturligtvis, mycket känslor. Men jag har fått starkt stöd från många fina kollegor och medarbetare som var upprörda och ledsna. De ville ha mig kvar. Känslomässigt var det jobbigt men jag har hela tiden känt att jag inte hade något annat val. Sen har jag inte så många år kvar till pension och jag har tänkt att hälsan måste komma först. Jag ska fylla 62 år så jag får ingen pension än och jag tycker faktiskt att det är fult att så nära pensionen göra sig av med mig och det har jag också ifrågasatt.

Kan du berätta vad som hänt?

– Kommunen är inte nöjd för jag har inte sparat tillräckligt. Kommunchefen menade att de inte var nöjda med mig, men det klargjordes inte vad det var mer än det ekonomiska.

Jag har inte haft förutsättningarna att göra ett bra jobb och politikerna har valt att prioritera andra saker. Om verksamheten hade gått och spara i, så hade jag självklart gjort det. Storfors är en liten kommun och det är många äldre. Budgeten har minskats med 1,6 miljoner.

mitt ansvar är mot alla medarbetare och inte minst mot de äldre, vars röst inte hörs.

– Det blev droppen när man anklagade mig för att inte spara tillräckligt. Jag har inte kunnat göra på annat sätt eftersom mitt ansvar är mot alla medarbetare och inte minst mot de äldre, vars röst inte hörs. Det är ett stort ansvar och kan också medföra stora risker om man sparar på fel sätt.

-Jag har organiserat och planerat men medarbetarna har själva tagit stort ansvar. Vi hade ansvarsfördelning och olika ansvarsområden. Två av hemtjänstpersonalen utsågs som ersättare och hjälpte till i planeringen och genom dem kunde gruppen testa olika förslag. Så fort det var något som hände skrev vi tillbud och tog upp det efteråt för att se vad vi kunde göra åt det.

Vi har inga delade turer, vilket gjort att folk stannar kvar och det har varit lätt att nyrekrytera, liksom att 90% av personalen är undersköterskor.

Har undersköterskejobbet ändrats över tid?

– Jag började jobba 1988 och har varit undersköterska i 25 år. De sista sju åren har jag jobbat som enhetschef för hemtjänsten. Det har blivit mer hälso- och sjukvårdande uppgifter. Nu är det jobb varannan helg. Genom att det är mer sjukvård nu, så är det lika mycket att göra på helgerna som på en vardag.

Det är inte så vanligt att en chefsperson som du tar in vikarier och överskrider budget för att få en dräglig arbetsmiljö.

– Det som gått att spara, det har jag gjort, men det är småsaker. Jag skrev ett informationsbrev till kommunpolitikerna att jag inte har möjlighet att göra de besparingar som krävs för att hålla budget, utan att det får stora konsekvenser både för personal och kunder. Jag gav också exempel på olika konsekvenser. Det mailet skickade jag till kommunchefen och min verksamhetschef för kännedom, med texten att det här är min förklaring varför jag inte kan göra några större åtgärder. Chefen valde att inte skicka mailet vidare till politikerna, utan ville ha ett privat möte. Det ledde till att jag fick sagt till mig att jag måste göra besparingar oavsett vad. Det klarade jag naturligtvis inte. Kommunchefen var ute efter mig och vi hade några möten bara han och jag. Redan i höstas hade vi ett möte där han gick hårt åt mig och ställde frågan varför jag var kvar.

Politikerna ger riktlinjer för vad som ska gälla, men sen finns det ingen möjlighet att genomföra den budgeten.

Sen blev det trakasserier i början på det här året. Till slut sa jag att jag kan inte fortsätta jobba för jag känner att jag bara är i motvind och inte får något stöd eller hjälp. Det slutade med att verksamhetschefen gav mig en skriftlig varning för att jag inte höll budget.

”Vi ser allvarligt på det som har hänt och vill på detta sätt påminna dig om de skyldigheter som du har i din anställning”.

Jag har fått köra mitt eget försvar, facket Vision har inte varit till mycket hjälp.

– I mitt jobb som enhetschef är jag bunden av lagar och förordningar till exempel från arbetsmiljöverket, där man kan få vite om det går riktigt illa. Sen granskas vi av Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO som är den myndighet som granskar vård och omsorg. Det är inte möjligt att genomföra de sparmål politikerna kräver, med en budget som redan är för låg. Politikerna ger riktlinjer för vad som ska gälla, men sen finns det ingen möjlighet att genomföra den budgeten.

– Jag har det bra nu när jag släppt det som hänt. Livet känns lättare. Jag hjälper min syster med hennes catering. Och jag har fått ett vikariat i grannkommunen som administrativ hjälp till enhetschefen.

Tack Eva, du har gjort något, som vi nog alla önskade att vi vågade. Gott att se ditt mod.

Fakta:

Ur en insändare ur Nya Wermlandstidningen, NWT, från "Förbannad och orolig personal i hemtjänsten Storfors".

"Det börjar se mörkt ut för Storfors äldre eller andra som är i behov av hemtjänstens insatser. Det är ett under att inget riktigt allvarligt skett än, ska det behöva gå så långt att personer far illa på ett eller annat sätt? Vi ställer redan nu in besök för att vi är för få personal, bemanningen går inte ihop. Minuter jagas, minuter som inte finns, ständigt är vi övervakade genom vårt arbetsverktyg. Kommunledningen vill fylla luckor mellan besöken, luckor på några minuter, det är orimligt och omöjligt! Det är mer regel än undantag att personal ej får rast, ej heller någon form av paus för att hämta andan eller kunna gå på toa, nej, det enda vi går på är i stället knäna!

Man kan också ställa sig frågande om vilka det egentligen är som ska ta hand om de med beviljade insatser i Storfors. Är det hemtjänstpersonal eller är det till slut de anhöriga som ska stå för omvårdnaden, såromläggningar, benlindning med mera, för vilka ska göra det om det inte finns tillräckligt med personal? Ska inte kunder och anhöriga kunna känna sig trygga med att det finns kunnig personal på plats, varje dag?

Det är nu dags att man ser allvaret i detta, för nu är det riktigt nära att något går ordentligt fel! Politiker i Storfors, ta ert förbannade ansvar och undvik tragedier, bollen ligger hos er!"

Svar från politikerna:

Enligt moderaternas oppositionsråd Ingmar Olsson fattas Storfors kommun 20–25 miljoner om året.

”Nu finns inte pengarna längre och då måste man göra något riktigt och gå till grunden med det. Det är den tuffa verkligheten vi är i i dag”, säger han till Nya Wermlandstidningen, NWT, och kommunalrådet Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) fortsätter:.

– Jag skulle ju inte vilja att vi hamnar under en tvångsförvaltning, till exempel, för så illa är det.

Den nye kommunchefen Johan Rosqvist har tagit in en konsult, Agneta Hugander, som kostar 1 400 kronor plus moms per timme – eller motsvarande 280 000 kronor i månaden vid heltidsarbete, enligt NWT. Som också avslöjar att Agneta Hugander två gånger tidigare köpts ut från välavlönade chefstjänster.

2016 köptes hon ut för miljonbelopp från tjänsten som socialchef i Vaggeryd.

2022 blev hon utköpt från Klippans kommun med 1,7 miljoner kronor. En lönsam bransch, att lägga fram sparförslag på personal och själv kvittera ut miljonbelopp.

Sa nån ordet samvete?

Medan de människor, som likt Eva Turunen, tar mer ansvar för andra än för sig själva, med lång yrkeskunskap, körs på porten. Är det ett sånt samhälle vi vill ha?

https://sverigesradio.se/artikel/vardpersonalens-ilska-over-maktlosheten-vi-kanner-oss-overkorda

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt