Jobbet

HM:S lager i Borås – en spegelbild av Amazon?

Fredag 3 Juni, 2022

Amazon är ökända av sina anställda för tuffa och osäkra arbetsvillkor, för övervakning av den enskilde och för motarbetande av fackligt arbete. Förra året kom boken ”amazon - bakom framgången” skriven av Julia Lindblom.

Finns det någon likhet mellan Amazon och HM:s lager i Borås?

Amazon – Work Hard, Have Fun, Make History

Loggan Work Hard, Have Fun, Make History möter dig på väggarna I Amazons lager. Det ligger i vårt DNA säger högsta chefen på Amazons lager i Bad Hersfeld. Att arbeta hårt innebär att göra allting för våra kunder och det gör vi med ett leende. För att få anställning på Amazon krävs att du kan lyfta tungt och att du kan läsa säger pressekreteraren till Julia när hon visas runt. Utbildning eller skola behövs inte, du behöver egentligen ingenting mer än motivation. När Amazon anordnar en välgörenhetsdag förväntas tusentals lagerarbetare komma till jobbet i pyjamas. För varje anställd som kommer utklädd skänks en summa till välgörenhet.

Hierarkin på lagret är stenhård. De som packar, stuvar och plockar är på lägsta nivån.

Arbetet sköts med hjälp av skannrar som registrerar varornas streckkoder. Men det gör också att Amazon kan mäta exakt hur många varor som passerar lagerarbetarens händer.

En anställd på lagret i polska Poznan´ berättar att tre misstag är tillåtna, sen får hon en varning. När du skannat 2000 produkter tas misstaget bort. Det viktigaste är att vara snabb. Du måste springa och ta en produkt inom fem minuter, annars blir det en varning. Du får inte ta med din mobiltelefon in och du är bortkopplad från din familj om det händer något.

Arbetet är monotont och slitsamt vilket gör att arbetsskador kommer fort. Övervakningen är total, allt går att logga och mäta.

Amazon motarbetar facklig organisering och bjuder istället arbetarna på födelsedagstårta med chefen och ser det som tillräckligt inflytande.

Jeff Bezoz, Amazons grundare, är världens rikaste man. I en intervju betonar han vikten av att sova åtta timmar per natt. Då tänker han bättre och får mer energi. På morgonen vill han läsa tidningen, äta frukost med familjen och lägger inga möten före klockan 10. En vardag som ingen lagerarbetare är ens i närheten av.

Amazon logga

Pilen under loggan - en glad mun som talar om att du kan köpa alla varor från a till z.

Från Amazon till HM:s lager i Borås

Finns det likheter mellan HM:s lager och Amazon? I Borås arbetar nära 1000 anställda på lagret. Precis som på Amazon finns det gruppledare och avdelningschefer på olika nivåer. Allt arbete som utförs skannas och företaget vet precis vad varje anställd har presterat under ett arbetsskift. Varje månad håller gruppledarna möte med alla anställda där de med hjälp av gröna och röda markeringar visas hur de ligger till.

Handels tecknade 2017 ett nytt kollektivavtal för lager och e-handel. Det innebär att arbetsgivaren har rätt att förlägga arbetstiden mellan 05 och 24 alla dagar i veckan. Visserligen med förhandling med facket men det lokala vetot gäller inte längre. I Borås har detta inneburit att de enda dagar som nu är garanterat arbetsfria är jul-, nyårs- och midsommarafton.

Som kompensation fick Handels igenom att allmän visstidsanställning inte får förekomma. Isåfall måste man komma överens med den lokala fackliga organisationen. På HM i Borås finns det ca 300 visstidsanställda! Här har man alltså frångått det man lyckats förhandla fram.

Enligt en enkät bland Handels skyddsombud är arbetsmiljön betydligt sämre på arbetsplatser med många tidsbegränsat anställda och bemanningsanställda. Nästan hälften av skyddsombuden upplever att hög arbetsbelastning och dålig bemanningsplanering är de främsta arbetsmiljöproblemen. Ett annat vanligt problem är stressrelaterad ohälsa.

För två år sedan varslade Handels om strejk vid avtalsförhandlingarna. På HM:s lager i Borås skickades då ut en blankett för att kartlägga vilket fackförbund de anställda tillhörde. Svensk handel låg bakom bakom upplägget och hade uppmanat företag att ta reda på vilka anställda som var anslutna till facket. Agerandet väckte starka reaktioner bland både personal och facket. Handels ombudsman i Borås, Ernad Suntic, sa till BT att han aldrig varit med något liknande.

HM:s lager Borås

HM:s lager i Borås

Borås tidning har i flera artiklar skrivit om hur anställda hört av sig till tidningen om en arbetsplats där cheferna inte lyssnar på kritik och där anställda straffas för att de säger ifrån. Det handlar om stress och en oerhört hög belastning där man pressas till att utföra en så stor mängd arbetsuppgifter att man knappt hinner gå på toaletten. Några berättar om påhopp och hot från gruppledare. Både hot om våld, men också hot om uppsägning när man ifrågasatt vissa arbetsuppgifter.

För två månader sedan kunde man också läsa i Borås Tidning att företaget hotar med att flytta lagret till annan ort om inte kommunen kan garantera mark till bygge av ett nytt större lager redan i slutet av året.

Så visst finns det stora likheter mellan Amazon och HM:s lagerverksamhet. Och inte heller lagerarbetaren i Borås har en vardag i närheten av Stefan Perssons.

LO köper aktier i Amazon

2020 sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson till SVT att ”Amazon är antifackliga. De jagar alla som över huvud taget försöker organisera sig.”

I tidningen Arbetsvärlden kan vi läsa att LO genom sitt bolag Bantorget har andelar i fonder som äger aktier i Amazon. Innehavet uppgår till åtminstone 12,5 miljoner kronor. Christoffer Jönsson, vd på Bantorget menar att fackföreningsrörelser världen över har enorma summor förvaltat kapital och att Amazon kommer tvingas lyssna, att pengarna kan användas som ett maktmedel.

Det är bara stora ord när kritiska röster höjs och ifrågasätter aktiespekulation.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt