Landet

I mörkaste Småland

Tisdag 3 November, 2020

Jag gick förbi socialdemokraternas partilokal i Värnamo idag och vände direkt på klacken när jag såg deras affisch i skyltfönstret. Läste jag verkligen rätt? Jo, mycket riktigt, det står verkligen att de vill slänga Lagen om anställningsskydd i papperskorgen. Liberalismen inom socialdemokratin har nått en ny höjdpunkt i denna säkert centralt producerade affisch.

las papperskorg.jpg

I dagarna fyllde Värnamo 100 år som stad – Annie Lööfs hemstad som är belägen i västra Småland, även känt som Gnosjöregionen. Lööf är känd som en ultraliberal politiker, men företräder en lokal borgerligt religiös reaktionär politik.

Regionen är känd för sina många småföretag och religiösa inskränkthet. De olika kyrkorna spelar en mycket stor roll i samhällsdebatten och där är pingstkyrkan störst i inflytandet. En del tycker kanske att det spelar väl ingen roll, vi har ju religionsfrihet.

Kyrkorna och frimurarordnarna är katalysatorer för direktörer, jurister, poliser och höga kommunala tjänstemän; där tas de stora besluten till företagarnas gagn. Det finns många exempel hur detta gå till, bland annat fick den lokala golfbanan ett jobb gjort av kommunen och slapp betala. Det debiterades som cykelbana i en av ytterorterna. Ett annat exempel: en stor giftig industribyggnad köptes av kommunen för en rejäl köpeskilling som sedan kommunen fick sanera till stora kostnader. Det går att fortsätta länge med sådana exempel.

Ett annat exempel på den extrema religiösa rörelsen är föreningen Sverige-Israel som arrangerar årliga möten i pingstkyrkan här, som för övrigt har den största samlingslokalen på orten. Israels ambassadör brukar vara en flitig deltagare.

Annie Lööf är präglad av denna konservativa borgerlighet där socialdemokrater föraktas i allmänhet och arbetare som tar sig ton i synnerhet. Socialdemokraterna är synnerligen försiktiga i sin kritik mot borgerligheten, för att inte säga underdåniga och samarbetsvilliga. Så en affisch som den ovan är inget konstigt egentligen.

Mats Lönnberg

Lagerarbetare, Värnamo

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt