Samhället

I VÄNTAN PÅ PELLETS

Fredag 16 September, 2022

” Elpriset vi betalar i Sverige har noll koppling till kostnaden för elproduktionen här. Vi exporterar istället el och importerar EU-priser på elen” skriver orolig miljövän och frågar om meningen är att vi ska gå med varma kängor och ytterjackor på oss inomhus.

Jag sitter och väntar på pellets för att använda i min värmepanna för att kunna värma upp mitt hus. Det är nu 15 veckors leveranstid fick jag besked om; mot normalt några dagar. Så fram till januari ska jag alltså använda el för att värma upp huset. Trots att jag har ett fast pris just nu räknar jag med att det kommer att kosta mig mellan 5000 och 7000 per månad om jag ska ha en någorlunda behaglig temperatur inne. Och det ska jag tydligen vara nöjd och tacksam över att det inte kostar mer. För enligt Länsförsäkringar kan i mitt elområde en familj i en normalvilla få 16 000 kr i högre levnadsomkostnader per månad. Framförallt pga. högre elpris men med högre ränta, bränslekostnader och matinflation blir det 16 000 kr mer. Per månad alltså. Tanken bara svindlar.

Ska vi gå med varma kängor och ytterjackor på oss inomhus? Ska vi sluta duscha hemma och tvätta oss i handfatet på jobbet? Och hur många svenskar kommer att förlora sina arbeten när företag lägger ner för att elpriset är för högt? Eller ska massa svenskar sälja sina hus? Och vem ska köpa de i så fall?

Den här annalkande katastrofen är framförallt skapad av politikerna. Först bestämdes det i Norden om en gemensam elmarknad och sedan blev det EU-politik. Elpriset vi betalar i Sverige har noll koppling till kostnaden för elproduktionen här. Vi exporterar istället el och importerar EU-priser på elen. Höjd bränsleskatt samt högre reduktionsplikt i dieseln gör också sitt för att både resor och matproduktion blivit dyrare. Högre ränta är delvis också skapad för det är också ihopkopplat med de massiva lånen som EU-länderna har samlat på sig.

Vad får vi för råd av media och partierna i detta läge? Jo, att skaffa oss en buffert, se om vi kan sälja något, om vi kan dra in på något? Men jag vill istället veta var de finns som tar ansvar för den uppkomna situationen? Jag hittar ingen men ser ni någon så säg till mig för jag vill hitta den personen och jag vill ha tag på mina pellets. Snarast.

Fakta: FIKASNACK

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Orolig miljövän

Pensionär, Västra Götaland

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt