Tryggheten

Istället för att starta krig, borde Ryssland ta hand om sitt eget folk

Onsdag 2 Mars, 2022

Karin, sjuksköterska

-Det är sjukt! Trodde aldrig att Ryssland skulle anfalla ett självständigt land så här oprovocerat. Självklart påverkar det oss. ! Ryssland lär försöka straffa alla som går emot dem på ett eller annat sätt.

Ola, snickare

-Det känns inte bra, jag trodde aldrig att Ryssland verkligen skulle gå in med soldater i själva Ukraina utan bara i de delar där det finns många Ryssar. Men jag hade fel och får nog vänja mig vid tanken att Ryssland är precis lika stort rövhål som de andra stormakterna.

-Kriget kommer väl att innebära ökade levnadskostnader för mig och min familj samtidigt som andra företag kommer passa på att höja priset på det vi behöver. Så det ser ut att bli sämre. Värst av allt är om slipsnissarna i riksdagen lyckas få in oss i Nato och mina två pojkar tvingas ut i krig i framtiden som antingen de eller några andra stackare kommer dö i. Det vill jag verkligen inte. Krig borde vara historia nu.

Ryszard, elektriker

Är det inte bättre att dom styrande tar hand om sitt eget land, så att ryssarna får det bra?

-Ryssland är ett stort land. Är det inte bättre att dom styrande tar hand om sitt eget land, så att ryssarna får det bra? Jag är oroad att om Ryssland lyckas ta Ukraina, så står dom sen vid Polens gräns.

Sirkka, undersköterska

-Jag trodde aldrig att Putin skulle vara så in i helvete dum att attackera Ukraina. Ryssland gör bort sig inför hela världen. Det är ju modern tid, vad har kriget här att göra. Kriget är ju bara att förstöra. Och att ha en sån makt som Putin det är hemskt, det är skamligt.

Jag är född i Finland och mina föräldrar var barn under andra världskriget. Jag vet vilka skador det orsakar till barn

-Nu utesluts alla ryska idrottare från alla idrottsgrejer bara för Putins skull. Det är inte ryska folket som vill ha det så. Vilken bubbla lever Putin och hans närmaste i när de börjar föra krig. Det kan utvecklas till något livsfarligt när de börjar prata om atomkrig. Det är fruktansvärt. Jag är född i Finland och mina föräldrar var barn under andra världskriget. Jag vet vilka skador det orsakar till barn. Det får långvariga konsekvenser och lidande för alla.

-Jag är inte orolig. Jag är bara förbannad och ledsen för det rör upp så mycket saker. Det är också ekonomin som blir lidande och påverkar alla. Putin hotar Finland och Sverige om de skulle gå till Nato. Jag tycker inte att varken vi eller Finland ska gå med. Det ökar hans frustrationer, han är en maktgalen jävel. Att hålla sig någorlunda neutrala är det bästa.

Johan, tågvärd

-Att Putin har fått en knäpp och totalt storhetsvansinne. Jag kan förstå att det är provocerande att NATO flyttat fram positionerna närmre och närmre Ryssland men absolut ingenting kan försvara en attack mot ett självständigt land. Detta kommer Putin i slutändan att få ångra.

-Kriget påverkar redan oss med dyrare priser på bensin och diesel. Sen rent militärt är det bara att hoppas att situationen inte eskalerar ännu mer.

Piotr, busschaufför

Det är sjukt att vi dödar varandra. Gamla klasskamrater hamnar på olika sidor av fronten.

-Det som händer är att en konflikt som pågått sedan 2014 har eskalerat. Detta hade kunnat undvikas på flera sätt bland annat genom att låta Ukraina vara neutralt och inte närma sig NATO och att Ryssland inte hade varit så aggressiva som de är. Det är en hemsk situation som uppstått där bröder dödar bröder. Vi är exakt samma folk med gemensam historia, samma språk (även om vi också har Ukrainska) och samma religion. Det är sjukt att vi dödar varandra. Gamla klasskamrater hamnar på olika sidor av fronten. Det är fruktansvärt.

-Det påverkar ju oss i Sverige då det påverkar hela världsekonomin. Men om vi talar i termer om ett eventuellt angrepp mot Sverige tror jag att risken för det är väldigt låg. Vi får försöka organisera arbetet för att ta emot flyktingar så bra som möjligt.

Ukraina

Jonas, lokförare

-Det är för jävligt! Trodde aldrig det skulle gå så här långt och viktigt nu att vi visar vår solidaritet med folket i Ukraina. Blir kriget en framgång för Putin ligger fler länder risigt till så väldigt viktigt att han stöter på så hårt motstånd det bara går och i den bästa av världar tvingas avgå.

-Kriget kommer att påverka alla inklusive Sverige på flera olika sätt. Vi kan vänta oss flyktingar som förhoppningsvis kan erbjudas ett tillfälligt skydd och vi kan också vänta oss än mer hårda tongångar från Kreml gentemot Sverige för att vi står upp för Ukraina.

Martin, lärare

-Rysslands invasion av Ukraina är ett enormt misstag av Putin som förmodligen också leder till inhemska protester.

Moskvaprotester

-Förhoppningsvis kan dessa protester stoppa krigshandlingarna. Samtidigt har NATO med USA i spetsen bidragit till den uppkomna situationen genom sin aggressiva expansionspolitik och sin ovilja till sann diplomati. Tyvärr, som så ofta i krig, får vanlig folk framförallt i Ukraina men också i Ryssland betala ett högt pris. Både Ryssland och NATO ser Ukraina som en pjäs i ett strategispel samtidigt som EU välvilligt organiserar flyktingmottagandet istället för att försöka nå fred.

-Nej, detta krig borde ha kunnat stoppas.

Hans, tjänsteman

-Det är en fruktansvärd situation för alla civilister som hamnar i kläm. Omvärlden reagerar starkt mot en Putin som agerar mycket irrationellt. Frågan väcks ju vad som egentligen ligger bakom det hela. Är det 'bara' Putins galenskaper eller är han en bricka i ett större sammanhang?

-Följderna för mig kommer vara en höjd beredskap i mitt hemvärnskompani samt höjda avgifter runt omkring mig. Mat, energi och drivmedel kommer med största sannolikhet kosta mer och mer.

Patrik, snickare

- Min tanke om det som händer är att det ligger i Putins intresse att utöka Ryssland via krig. Han hoppas kanske att det ska ena hans folk också.

-Jag tror vi ska vara vaksamma och beredda på att saker och ting utvecklas till det sämre på många sätt. Jag tro också att vi kommer att utsättas för cyberattacker.”

Mattias, studerande

Detta skapar endast att människor med makt gör redan fattiga människor ännu fattigare

-Jag tycker att kriget i Ukraina är omänskligt i sån här modern tid, precis som alla andra krig. Detta skapar endast att människor med makt gör redan fattiga människor ännu fattigare. Att gå in i ett fredligt land och starta krig är ofarbart, även om man tycker sig där skulle finnas grunder till detta, så anser jag att det sista mänskligheten behöver är mer krig. Man kan kalla mig blåögd, men det enda som kan föra människan framåt är solidaritet, kärlek och respekt.

Laris, geometriingenjör

-Ett krig där friktionen mellan två stormakter utspelas, Ryssland och USA. Ukraina är enbart en spelpjäs i västs intresse att tränga undan Ryssland. Arbetarklassen är den som strider och stupar för elitens stormaktsvansinne och allt detta görs i den fria demokratins namn, vars verklighet enbart finns i en inbillad värld och inte i arbetarklassens värld. Inga arbetarsoldater till överklassens krigsintressen, arbetare världen över förena er!

Jasmin, budbilsförare

En galen diktator med storhetsdrömmar om ett nytt Sovjetunion eller Storryssland som är beredd att mörda oskyldiga människor, både ukrainare men även unga ryssar för att nå sina drömmar. Tyvärr så sitter han också på en stor mängd kärnvapen. Och vad kommer efter Ukraina? Han har uttalat hot mot både Sverige och Finland...

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt