Jobbet

Ja, det behövs en byggstrejk

Söndag 22 November, 2020

Byggnads har varslat om strejk. I vanlig ordning säger arbetsgivarorganisationen Byggföretagen (tidigare Byggindustrin) att det inte finns utrymme för löneökningar och att det är direkt oansvarigt med de krav Byggnads ställer.

Vad är det då arbetsgivarna tycker är oansvarigt?

Jo, det handlar bland annat om att rensa upp i byggbranschen, rensa upp bland löne- och avtalsdumpande, ibland rent kriminella, företag. Det konstiga är att arbetsgivar-organisationen inte verkar ha någon som helst självbevarelsedrift. De seriösa företag som är medlemmar i Byggföretagen är ju de som blir utkonkurrerade av just dessa skumraskföretag.

Strejkvarslet handlar även om att regionala skyddsombud skall ha större tillgång till byggarbetsplatser för att säkerställa en bra arbetsmiljö. Det var trots allt 14 personer förra året som inte fick komma hem till sina nära och kära igen på grund av dödsolyckor på byggarbetsplatserna. 3824 skadades även på svenska byggen.

Det är många gånger man får en olustig känsla på jobbet när man misstänker att arbetare blir utnyttjade av sina arbetsgivare. Det handlar ofta om utländska arbetare som det är svårt att prata med på grund av språkförbistring, och som heller inte vågar säga ifrån av rädsla för att bli hemskickade.

Tysta, rädda och medgörliga arbetare är arbetsgivarens våta dröm och arbetarkollektivets mardröm. Där kommer man även in på LAS-förhandlingarna. Det förslag som ligger från Toijer-utredningen kommer helt klart att tysta anställda när arbetsgivare utan några som helst skäl kan säga upp personal som höjer rösten. Man känner redan nu att det är åt helvete på svensk arbetsmarknad. Får inte Byggnads igenom sina avtalskrav och om Toijer-utredningen blir lag så går vi en tuff framtid till mötes.

Så jag hoppas att Byggnads driver sina krav ända in i kaklet och att man gör samma sak med Las-frågan.

Andreas Tedjeza

Byggnadsarbetare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt