Tryggheten

Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett enormt hot mot vår och världens säkerhet.

Torsdag 13 Oktober, 2022

Jag är faktiskt lite rädd. Inte bara för mig själv utan för oss alla.

Putin fortsätter sitt folkrättsvidriga krig i Ukraina. Han skärper sin ton och skrämmer med kärnvapenhotet. Och skrämmer med kärnvapen gör även Joe Biden.

Amerikanska stridsflygplan flyger över vårt land och är designade för att bära kärnvapen. USAs bombplan och gemensamma övningar med Sverige gör oss inte säkrare utan till en större måltavla än vi någonsin tidigare varit i.

Att den svenska regeringen dessutom har vägrat att underteckna FN-konvention som förbjuder kärnvapen som dåvarande utrikesminister Margot Wallström meddelade 2019 gör ju inte det hela bättre. Istället meddelade utrikesminister Ann Linde i juli 2022 genom sin ansökan i NATO att ”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar.”

Men kärnvapen är inte ett skydd, utan ett enormt hot mot vår och världens säkerhet.

Minda Holm på Norsk Utenriks­politisk Institut och som citeras i Flamman har påpekat att det finns en ”ömsesidig brist på självförståelse” hos både Natogemenskapen och Ryssland: båda är lika pigga på att utmåla sig själv som oförstådd och God och den andra som Ond. Ingendera tycks ha något som helst intresse av att ta reda på vad den andra parten egentligen behöver för att acceptera en fredlig samlevnad, och hur man själv kan bidra till detta. Följaktligen har båda sidor ett ansvar för att konflikten trappas upp.

Mitt i allt detta finns du och jag och alla vi andra som bara önskar att få ett leva ett liv i fred.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ewy Gahnström

Uddevalla

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt