Jobbet

Köttbranschen ljuger om kompetensbrist

Tisdag 13 April, 2021

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver representanter från köttbranschen och Livsmedelsarbetarförbundet att det råder kompetensbrist inom kött- och charkbranschen. De skyller på brist på utbildning och kräver att regeringen agerar. Man hävdar att man på grund av bristen på utbildad personal har blivit beroende "av bemanningsföretag med utländsk arbetskraft". Men är det verkligen sant? Sluta skyll ifrån er, skriver en styckare. Det är slakterierna som vill ha lågavlönade styckare utan krav på arbetsmiljö. Man löne-dumpar, helt enkelt.

"Jag är utbildad styckare, slutade i branschen 2008. Jag upplever situationen radikalt annorlunda. Jag menar att vi svenska styckare blev utkonkurrerade av billig arbetskraft från öst. Som minst sagt tvivelaktiga bemanningsföretag försett arbetsgivarna med. Flera av de företag som nu påstår sig inte få tag i personal har inte annonserat efter personal på ams.se på minst 15 år. Det kan ju vara en bra idé att börja annonsera? Några av dem har inte velat erbjuda mig jobb när jag kontaktat dem. (Jag har då genom kontakter fått veta att det är för att de har god tillgång till inhyrd utländsk "billigare" personal) Varför skulle det offentliga fortsätta med att utbilda personal åt arbetsgivare som i första hand vill hyra personal från låglöneländer?

Vi ska heller inte glömma bort de 1000 tals uppsägningar som företagen gjort av just kunnig personal. Något de gjort för att kunna koncentrera produktionen till några få stora anläggningar.

För att inte tala om den extremt dåliga arbetsmiljön i branschen. Svenska köttbranschen är internationellt sett extremt omodern med många onödiga tunga och monotona arbetsuppgifter. Jag är ganska säker på att det finns tillräckligt många som kan stycka kött i Sverige. Men de arbetar precis som jag i andra branscher.

Vi ska heller inte glömma bort de 1000 tals uppsägningar som företagen gjort av just kunnig personal. Något de gjort för att kunna koncentrera produktionen till några få stora anläggningar. Oftast har den personalen ersatts av just utländsk arbetskraft.

Det här en en personalkris som de själva skapat och själva får reda ut. Det här är inget samhällsproblem.

Det är sorgligt att tidningarna väljer att helt okritiskt förmedla köttföretagens bortförklaringar. Just det här är en debattartikel de själva skrivit. Men jag har också läst intervjuer med branschföreträdare i andra tidningar. Det här en en personalkris som de själva skapat och själva får reda ut. Det här är inget samhällsproblem.

Livsmedelsarbetareförbundet skapade för några år sedan en hemsida där de offentliggjorde missförhållanden i branschen. Nu skriver de tydligen istället artiklar i tidningen tillsammans med branschföreträdare som vill skylla ifrån sig."

Signerat, "Styckaren"

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt