Jobbet

Kan vi knocka Annie Lööf?

Torsdag 1 Oktober, 2020

I natt bröt förhandlingarna om arbetsrätten samman. Fack och arbetsgivare hade stängt in sig i förhandlingsrummet för att förhandla under hot. Hotet kom från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Hotet löd ”Om ni inte luckra upp arbetsrätten väntar lagstiftning!”. Om sanningen ska fram var pistolmynningen i själva verket endast riktad mot facken. Enligt Svenskt Näringslivs Mattias Dahl kunde facken inte smälta att det ska bli lättare att säga upp anställda av personliga skäl och att turordningsreglerna ska lösa upp.

Tack och lov böjde sig inte de samarbetsvilliga fackbasarna denna gång. Kan man ens fortsätta att kalla sig en fackförening om även arbetsrätten säljs ut? Men in i det sista försökte de komma fram till en lösning. Faran är dock inte över. Nu väntar spelet i riksdagen som kan sluta med att Stefan Löfvens regering faller ihop som ett korthus.

Men vad var det då som gjorde att förhandlingarna inte kom i mål? Det var din insats! Ilskan har varit stor bland LO:s arbetande medlemmar. Industriarbetare, undersköterskor och snickare ser helt enkelt inte behovet av mer otrygghet på jobbet. All beröm åt IF Metall på Volvo i Umeå som drog igång protesterna mot LO-ledningens försök att sälja bort ”saklig grund”-begreppet. Det var denna opinion som tvingade Kommunals toppar att lämna förhandlingarna.

Vi vet inte vad som händer framöver. Men en sak är säker. När man säger ifrån tillsammans så händer det saker. Ju högre man protesterar desto större förändring. Nu väntar nästa rond i fighten om arbetsrätten. I andra ringhörnan står sluggern Annie Lööf.

Erik Pettersson

Elektriker, fackligt förtroendevald, Norrköping

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt