Jobbet

Krav på höjda löner leder till avskedanden och utvisningar?

Måndag 9 Oktober, 2023

KATASTROF ?

Den frågan ställer Göran Gustavsson om den nya lagen om att minimilänen för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU ska höjas till 27.360 kronor per månad. Att det har varit fråga om lönedumpning vill man inte kännas vid. Istället ylar man om att verksamheten kommer gå i kras, att vi bygger vår välfärd på underbetalda arbetare från andra sidan jordklotet. Men det här är istället ett gyllene tillfälle för facken att kräva högre lönegolv för alla och ta strid för det.


Krav på höjda löner leder till avskedanden och utvisningar?
Kommuners, regioners och Almega-företagens personalchefer ("HR"-chefer) ylar nu i högan sky över att minimilönen för arbetskraftsinvandrare från icke EU-länder enligt en ny lag måste höjas till 27.360 kronor/mån för att arbetstillstånd ska kunna utfärdas.
"Verksamheten kommer gå i kras! Vi bygger ju välfärd och service på att människor från andra sidan jordklotet ska arbeta hos oss för låga löner och usla arbetsvillkor. Ska inte detta få fortsätta? Nu kommer även svenskar inom dessa branscher med låga löner kräva samma höga ingångslöner, det är ju helt förskräckligt..."

https://sverigesradio.se/artikel/hr-chefer-om-nya-lagen-kan-sla-sonder-hela-lonebilden?fbclid=iwar0y-vsgxspqo5hfuuzxkdrvxckhquwktmepimzmezcuiimykflnrc8fucw


Öppet erkänns nu att människor från andra länder med mindre anspråk, ofta utan fackligt medlemskap, under många decennier dumpat lönerna i vårt land för tunga och samhällsviktiga arbeten.


Det här borde vara ett gyllene tillfälle för facken och den politiska vänstern att kräva ett högre lönegolv för ALLA och ta strid för det.
Istället hörs röster från facken och vänstern om att arbetskraftsinvandrare måste ges möjlighet att vara kvar i Sverige och att det av regeringen fastställda lönekravet är orimligt högt! Man gör gemensam sak med arbetsgivarna för att det ska kunna finnas ett kastväsende där vissa arbeten alltid ska vara reserverade för importerad arbetskraft med lägre krav. Några av de "drabbade" lyfts fram för att vittna om att de nu riskerar mista sina jobb och tvingas till hemlandet därför att "deras" arbetsgivare inte kommer "ha råd" med dem...
Vänsterpartiet har varit snabba med att beteckna den nya lagen som "rasistisk". I själva verket är det tvärtom (v) som står för en välmenande rasism som innebär godkännande av sämre arbetsvillkor för att ge utländsk arbetskraft tillträde till arbetsmarknaden som en väg till permanent uppehållstillstånd när inte asylskäl finns.


Naturligtvis måste krav ställas på större statsbidrag till SKR-drivna verksamheter. Även krav på bantning av byråkratin (särskilt "HR") måste ställas. Återtagande av "outsourcad" verksamhet kan spara pengar. Höjning av kommunalskatten är ett givet alternativ. Huvudsaken är att välfärden inte tillåts byggas på slavlöner för många av de anställda. Vad restauranger, butiker, "GIG"-företag och olika "RUT"-företag anbelangar så kan många av dem gärna få gå i kånken om de inte klarar ge anställda drägliga arbetsvillkor.


Kommunal och andra låglönefack har inte klarat att höja lönegolvet för anställda inom de mest förbisedda yrkena och branscherna. De har aldrig "tagit fajten" på riktigt. Tyvärr har det "fackligt-politiska samarbetet" med sossarna inte lett någonstans. Alltför stor hänsyn har tagits till partikamrater på andra sidan förhandlingsbordet i kommuner och regioner som måste "hålla budgeten". Man har också underkastat sig "märket", det procentuella påslag i avtalsrörelserna som staten, näringslivet och IF Metall stipulerat och därför har låglönefackens lägst avlönade aldrig kommit i fatt medianlönerna inom LO-kollektivet. Om dessa löner nu höjs med hjälp av den nya lagen som hävstång kommer det bli mycket lättare att rekrytera och utbilda nya medarbetare bland arbetslösa. När statusen för dessa jobb höjs kommer även fler ungdomar att satsa på vårdyrkesutbildningar och andra utbildningar som nu väljs bort.


Den nya lagen måste välkomnas. Särskilt som den i huvudsak kommer gälla för den del av arbetsmarknaden som är mest beroende av politiska beslut och har svaga fackliga organisationer.

Omslagsbild Wikipedia Creative Commons

Läs också en debattartikel av en undersköterska i Kommunalarbetaren här

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt