Samhället

Landet Lagom som slutade fungerade

Fredag 21 Oktober, 2022

Kaj Allestad skriver om och minns med glädje en tid då Sverige hade bra vård, skola, rättsväsende och åldringsvård. Men så hände något. Arbetet blev stressigare, färre personer skulle jobba mer och om du inte klarade av det var det bara att sluta. landet lagom slutade fungera. Varför frågar sig Kaj och ser upphandlingar, privatiseringar, massinvandring och företag som kräver allt högre vinster som en del av förklaringen.

Landet lagom som slutade fungera.

Det var bättre förr brukar man ju säga när det händer saker som vi inte kan acceptera men måste svälja för att fortsätta våra liv.

Vi minns med både glädje och värme den tid när vi byggde upp ett liv under 70-80-90 talen. Vi levde ett beskymmesfritt liv och Sverige var ett av världens bästa länder att leva i. Vi hade bra vård, skola, rättsväsenade och åldringsvård mm..

Men det hände något när vi tog klivet in i 2000 talet.

Plötsligt ökade arbetsbördan och stressen, personalen minskade men det blev allt högre vinster. I en allt snabbare takt skulle ett mindre antal anställda klara samma arbete som tidigare. Detta för att företagen skulle öka sin omsättning och vinst med många procent. I och med detta tappade man omsorgen för sin egen personal. Det finns fortfarande högt uppsatta chefer som säger: Duger det inte så kan du sluta. För det finns många andra som vill ha ditt jobb.

Plötsligt blev Sverige ett land som skulle vara så lagom att ingen skulle kunna kritisera någon. I och med detta började folk känna sig kränkta allt mer så fort någon sa/skrev något negativt. Vi hade fått en befolkning som blivit så lättkränkta att man till och med anklagade varandra för att hata.

I samband med det började det sluta fungera i landet lagom. Poliskåren började tappa anställda. Folk sa upp sig från sjukvården vilket ledde till kris på personal. Transportsektorn började plötsligt skrika efter chaufförer. Politiker började leka sandlådepolitik i stället för att ta tag i allvarsamma problem. Bussar ställs in pga bussförarbrist. Tåg ställs in pga lokförarbrist och det råder nu brist på allt mer.

Så har vi dessutom massinvandringen. Vi skulle öppna våra hjärtan sa Reinfeldt och horder av okontrollerade människor kom till Sverige. Det blev panik. Inget tycktes fungera. Till och med invandrarna vägrade kliva av bussen för att bo på "landet".

Varför slutade då allt detta fungera? Ja, jag är ingen expert på det svaret men är tillräckligt gammal för att kunna se vilka enorma skillnader det har blivit. Vi har idag något som kallas för upphandlingar vilket det är lag på. Enligt min mening är detta allt ont som medfört en hysteri till allt högre vinster för respektive företag/bolag. Där alltid tredje part (anställda) råkar illa ut. Det blir minskad personal och ökad stress.

Vi har både sett och hört i media om missförhållanden i hela Sverige där företag suger ut allt mer vinster ur välfärden och hur arbetstider utnyttjas maximalt. Man hittar på all upptänklig idérikedom för att snåla in på exakt allt. Där man hellre anställer nyutbildad personal från arbetsförmedlingen. Där man får 80% betalt i lönekostnaderna under en övergångsperiod. Det finns även företag som satt det i system för att kunna lägga det absolut lägsta budet i en upphandling och räknar kallt med att vinna den.

Det Sverige borde göra är att helt enkelt förstatliga detta så vi äntligen kan få fasta anställningar, trygga löner och framförallt rimliga arbetsdagar.

Landet lagom som slutade att fungera. Vad gör vi åt det?

Fakta: Fikasnack

Fikasnack är en satsning som tidningen gör för att lyfta fram korta funderingar, vardagliga saker - högt och lågt. Det handlar om att stöta och blöta - precis som man gör med arbetskamraterna i fikarummet. Den bästa idén startar nämligen med en fundering och utvecklas genom samtal. Sitter du och grunnar på något? Skicka det till oss.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Kaj Allestad

Pensionerad bussförare, Uppsala

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt