Jobbet

LO-ordförande har en MÅNADSLÖN på 112.294 kr! Medlemmarna ska ta samhällsansvar

Lördag 19 November, 2022

Susanne Gideonsson har en MÅNADSLÖN på 112.294 kr för jobbet som LO-ordförande, ersättningar för sidouppdrag oräknade. Det är tre och en halv industriarbetarlöner. Hon uppmanar nu även andra än LOs medlemmarna att ta samhällsansvar genom att inte kräva löneökningar som driver på inflationen.

Skärmavbild LO om avtalet

För LOs medlemsförbunds del ligger kraven på "ansvarsfulla" 4,4 %. Ett krav som kommer att prutas med åtminstone en procent. Det ska jämföras med en pågående inflation på kring 10 % eller mer. Man är alltså från fackligt håll beredda till kraftigt sänkta löner räknat i köpkraft för sina medlemmar. LO och fackförbunden talar om att det behövs en låglönesatsning, men det största fackförbundet Kommunal, vars medlemmar har lägst löner, har ett gällande avtal som löper ut först 2024. Medlemmarna i Kommunal kommer inte kunna kompenseras för alla prishöjningar under det kommande avtalsåret...

Det går an för LO-ordföranden, med fyra gånger högre lön än undersköterskor, bussförare och andra medlemmar i Kommunal, att tala om "ansvar".

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt