Landet

Månadens elevrådsordförande

Fredag 12 Februari, 2021

Den tibetanske buddhistmunken Tare Lhamo föddes 1938, och legenden säger att hon var en reinkarnation av munken Sera Khandro som dog 1940. Alltså återföddes Sera Khandro två år innan döden, ett fenomen som tibetanerna kallar ma das sprul sku.

Kan hända Carl Johan Rehbinder, libertarian, tantrapräst och grundare av det svenska shamanska nätverket Ratatosk, lyckades frammana ma das sprul sku när han 1992 blev far till Caspian Rehbinder - denne drivne, finkammade, lenhudade, och nästan identiske dubbelgångare till elevrådsordförande (och under lärarstrejken 1966 självutnämnde “rektor”) Carl Bildt.

Nyligen dök Caspians sammetskavaj och välansade tillstymmelse till mustasch upp på Svenska Dagbladets debattsida, där han i egenskap av arbetsmarknadsansvarig på Timbro vände sig mot Moderaternas förslag på ett lönegolv för arbetskraftsinvandrare. Han varnar att “skadan för Sveriges rykte som destinationsland för arbetskrafts­invandrare är svåröverblickbar”.

Även här är det svårt att se skillnad på Caspian och Carl. Bildt motionerade 1989 för att “Sverige bör visa större öppenhet än i dag när det gäller att bevilja arbetstillstånd för utländsk arbetskraft. [...] Vi vill också understryka den stora betydelse en generös inställning kan få för de länder i Europa som nu slutgiltigt kastar av sig socialismens ok för att beträda demokratins och marknadsekonomins väg. En positiv svensk inställning till arbetskraft från dessa länder kan utgöra en god hjälp till självhjälp för att bygga upp de östeuropeiska länderna och deras ekonomier.”

Trots att den motionen bordlades fick Carl Bildt sin vilja igenom. Idag är sveriges byggarbetsplatser fulla av östeuropeiska arbetskraftsinvandrare som, genom lager på lager av underleverantörer, bor i ruckel till baracker och tjänar 40 kronor i timmen.

Marknadsliberaler borde förstå bättre

Precis som Boris Johnson i Storbritannien har Moderaterna ändrat retorik och börjat lägga fram vettiga förslag som säkert kan vinna en hel del röster. Men för en rättrogen liberal som Caspian Rehbinder går det inte ihop. “Marknadsliberaler borde förstå bättre”, skriver han på Twitter.

Samma renlärighet skapade konflikter redan för tio år sedan, då unge Caspian var medlem i Piratpartiets ungdomsförbund. Efter mothugg från sina partikamrater varnade han för att Piratpartiet skulle bli “en tämligen ideologilös informationspolitisk rörelse” om de inte verkade för att legalisera innehav av barnpornografi. Idag är Caspian medlem i Centerpartiet.

Screen Shot 2021-02-12 at 2.12.28 PM.png

Man kan inte annat än tycka lite synd om nyliberalerna, i det nya politiska landskapet som tornar upp sig är det inte många kvar som sållar sig till Timbros obefläckade marknadsfilosofi. Men några 31000 kronor i månaden lär varken Caspian eller Carl behöva leva på, de gamla adelspengarna ger nog fortfarande god ränta. Kanske får de tillfälle att mötas och minnas de öppna hjärtanes 2010-tal på någon släktmiddag på Riddarhuset. För likheterna kan nog förklaras utan varken andar eller besvärjelser, Carl Bildts farfars farfars farfars farmor var nämligen syster med Caspian Rehbinders farfars farfars farfars farfars far.

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt