Samhället

Maj Wechselmann: “Det är en tragedi förutom alla gränser!”

Torsdag 21 Januari, 2021

Imorgon, den 22:a januari, släpps filmen "The Swedish Way" på Draken Films streamingtjänst. Filmen skildrar två parallella berättelser, den första utspelar sig 1710 då ett skepp kommer lastat med böldpest till Stockholm. Kungens livmedikus Urban Hjärne på Collegium Medicum (den tidens Folkhälsomyndighet) förnekade ihärdigt att det var pest man hade att göra med, och undvek i det längsta att sätta in åtgärder. Resultatet blev att 40% av Stockholms befolkning strök med.

Den andra berättelsen pågår fortfarande, och har många kusliga likheter med 1710-talet. Vi får följa utvecklingen från att Coronaviruset upptäcks i Kina, till sportlovsresor som Anders Tegnell inte såg några problem med, till höstens andra våg när nu över 10 000 svenskar har avlidit och många fler har långtidssymptom. Det är en lågmält ursinnig film där Sveriges nutida strategi framstår lika dåraktig som Hjärnes.

Bakom filmen står Maj Wechselmann, en av Sveriges genom tiderna främsta dokumentärfilmare. Hon fick sitt genombrott på 1970-talet då hon avslöjade skumraskaffärerna kring Viggenplanen, och har under hela sin karriär satt sig på tvären mot etablissemanget. När hon på 80-talet vågat ifrågasätta att den sovjetiska ubåten U137 kommit för att spionera i den grunda svenska skärgården blev hon, med 2020-talsspråk, "cancelled" av hela mediaeliten. Men det stoppade inte Maj Wechselmann, istället har hon frenetiskt jobbat på med filmer om allt från Carl Bildts folkrättsbrott i Sudan, till utarmat uran i Irak, atomvapen, och nu senast har hon alltså tagit sig an Sveriges coronahantering.

Vi Som Bygger Landet ringer upp upp Maj Wechselmann för ett samtal om filmen.

I en intervju med Miljömagasinet 2011 sa du att anledningen till att du vågade ta itu med ubåtarna på 80-talet var att du var dansk, för att svenskarna är auktoritära och låter sig luras av myndigheterna. Är det för att du är dansk du nu har vågat göra en film om Sveriges coronastrategi?

- (skratt) Ja det är liksom en logisk fortsättning!

- Jo men alltså, det är så här med mig: Jag kom till Sverige 1968, jag var dansk och fick inget studielån. Jag läste medicin, och när jag kom till Sverige började jag jobba på Sabbatsbergs geriatriska avdelning, alltså med äldre människor. Så får jag höra Tegnell säga i mars att om man bara är 30 cm borta från de här patienterna så behöver man inte ha munskydd. Då blev jag så förbryllad. För när jag hade de här patienterna på geriatriska avdelningen så var jag alltid bara någon centimeter ifrån dem. Om man byter kateterpåse, om man byter blöja, om man kammar, om man tvättar, om man matar, vad man än gör så är man hela tiden nära sin patient. Jag fick till mig att Tegnell var väldigt fjärran för realiteten.

- Det får jag ännu mer bekräftat när jag är nere och gör film i Norrköping om Kata Dalström. Då åker jag det tåg som Tegnell åker och ser den avdelningen i första klass som han brukar sitta i. Men där är aldrig några människor! Men du kan tro att när jag åkte ut till Älvsjömässans fältsjukhus så var det fullt av människor på tunnelbanan.

I en artikel i Dalademokraten i juni kallade Maj Wechselmann det tillfälliga intensivvårdssjukhuset i Älvsjömässan för en "potemkinkuliss".

- Jag ville åka ut till detta fantastiska sjukhuset som prinsessan Viktoria varit med och invigt. Nu hade vi 600 nya sjukhusbäddar! Innan dess fanns det bara 91 IVA-sängar i hela Stockholms län. Så tänker jag, "hur trollar de fram personalen, hur får de fram alla människor där?". Och det fick de ju inte heller! Det säger ju Cecilia Naucler i min film, de hade ju inga människor så de tvingades ju lägga ner det där!

- Och om du tänker på hur många som har dött för att de inte har fått syrgas. De hade hela flottan av svenska passagerarplan som stod still. Och är det nånting kabinpersonal kan så är det ju syrgas. Varför har man inte öppnat för det åtminstone?

Screen Shot 2021-01-21 at 12.26.17 PM.png

Maj Wechselmann lägger en stor del av ansvaret för den svenska strategin på Johan Giesecke, Tegnells före detta chef. Tidigt under pandemin fick Giesecke tillfällig anställning av Tegnell på Folkhälsomyndigheten, till en lön på en miljon kronor.

- Elitens främste riddare, eller skurk, eller vad man ska kalla honom, det är ju Giesecke. Tegnell har ju tagit epidemiologi på distanskurs i London School of Hygiene. Han tog fyra år på sig för en ettårig distanskurs. I mejlen till Giesecke så frågar han hur man beräknar R-talet, för han är tydligen inte säker på det. Det är ju Giesecke som helt dirigerar det här upplägget med att 98% av oss kommer att bli smittade och vi bara ska se till att smittan kommer ut så långt som möjligt, så vi blir flockimmuna.

Hur kan de bara släppa loss nåt sånt i samhället?

I en intervju med CNN i juli får Tegnell en fråga av journalisten Christiane Amanpour: "Hur kan ni släppa loss det här i samhället, ni vet ju faktiskt inte hur det här viruset fungerar?"

- I början dog folk i väldigt hög grad av blodproppar. Det är ju en av följdverkningarna som det här viruset förorsakar. Men det visste man inte, och så dog folk av de här blodpropparna i lungorna. Det är ju inte det bästa stället att få blodproppar om man säger så! Sedan när de hade hållit på med det här några månader fick alla de som var allvarligt sjuka blodförtunnande, och så dog det färre. Och det där säger överläkare Johan Styrud på Danderyds sjukhus, vi har blivit väldigt mycket duktigare på det här efter tre månader. Men under de här tre månaderna var det ju totalt kaos!

En av de människor vi möter i filmen är Annelie Olsson, fysioterapeut och regissör till den hyllade filmen "Welcome to Järbo State", som fått långvariga symptom av Covid-19.

- Hon var hur vital som helst. Men så fick hon Covid och nu är hon helt förlamad, hon kan faktiskt inte gå, hon kan inte gå på toaletten själv. Och det är nio månader som hon har haft det nu. Hur kan de bara släppa loss nåt sånt i samhället?

Screen Shot 2021-01-21 at 12.31.12 PM.png

På FHMs presskonferens i torsdags fick Socialstyrelsen en fråga om hur man hanterar långtidscovid. Svaret var att man inte hade någon plan eftersom man inte hade en klar definition av vad långtidscovid är. Baserat på dina möten med personer med långtidssymptom som visas i filmen, hur skulle du förklara vad långtidscovid är för något?

- Det som har slagit mig är att alla gör samma gest. Varenda människa som jag har träffat gör samma karakteristiska rörelse, de tar sig över bröstet och talar om det här stålbandet som gör att de inte kan andas. De får inte luft tillräckligt ner i lungorna.

Maj Wechselmanns produktionsassistent drabbades också av Corona. Hon är före detta landslagsspelare i volleyboll, och hade innan sjukdomen en vilopuls som en elitidrottare. Nu kan pulsen skjuta upp till 120 vid minsta rörelse. Även hudsymptom kan förekomma hos personer med långtidscovid, som blåmärken och utslag.

- Sen finns ju det som är väldigt allmänt, det är ju det här med hjärndimma. Att man blir väldigt trög i hjärnan, och från att vara väldigt trög i hjärnan till att tappa närminnet, vilket även barn har gjort -- tappat närminnet! Det här är det värsta, det gör vi nästa film om. Det är en fullständig tragedi, det är en tragedi förutom alla gränser! De sa ju att barn inte skulle bli smittade. Det är cirka 80 000 barn som förmodligen varit smittade.

Enligt Novus får 7% av de som smittas av Covid-19 långtidssymptom. En undersökning i Storbritannien visar att 20% hade symptom i minst fem veckor, och 10% hade symptom i 10 veckor eller längre.

- Cecilia Naucler har redan i mars sökt om pengar för att forska om långtidscovid, många forskare har gjort det men de har inte fått ett öre. Det man har fått pengar till är att läsa den litteraturen man fått från utlandet. Men varifrån vet man att det är exakt samma virus som finns i Sverige? Att människan har det på exakt samma sätt i Sverige, hur vet man det?

Jag var ensamstående med båda barnen och jag fick ju alla virus som mina barn fick på dagis

Situationen på skolorna är ett återkommande tema i filmen. Folkhälsomyndigheten har upprepade gånger påstått att barn inte är smittsamma, och att vi bör hålla skolorna öppna för barnens och samhällets bästa. Detta kommenterar Åsa Wheelock, doktor i experimentell lungmedicin, i en intervju i TV4: "Detta är ju lite av en Sverige-genererad hypotes om man ska vara ärlig".

- I Danmark hade man väldigt många vakter, man hade kontroll när man gick in i klassrummen från korridorerna och det fick bara vara halvklass. De fick inte gå till matsalen utan de fick maten serverad i sina klassrum, och på det hela taget försökte man ha kontroll. Tycker du det verkar enkelt att ha kontroll över vad barn gör?!

- Jag var ensamstående med båda barnen och jag fick ju alla virus som mina barn fick på dagis. Hur undviker man det?

I intervjun med Miljömagasinet berättar du att du suttit uppe sent kvällen innan och läst om kärnkraftsolyckan i Fukushima, där brandmän var tvungna att arbeta i hög strålning utan ordentlig skyddsutrustning för att det inte fanns tillräckligt med skyddskläder. De blev tillsagda att strålningen inte var farlig så länge de inte var i närheten av reaktorn i längre perioder. Det låter ju väldigt likt situationen i den svenska vården i våras?

- Ja det håller jag fullständigt med dig om, och det är den bild jag ser för mina ögon. Det är kriminellt alltså! Och det värsta är att man hade 7,5 miljoner munskydd som man brände.

- Danmarks statsminister Mette Fredrikssen sa att "om vi inte stänger ner kommer det här även gå ut över vårdpersonalen, den kommer bli smittad och det kan vi inte riskera." Hon är bara helt förnuftig, hon tar kommandot. Och det gör ju även Sanna Marin i Finland. Och detsamma gäller de andra statsministrarna i Norden. De låter sig inte kidnappas av någon Folkhälsomyndighet. Och make till Folkhälsomyndighet har jag inte sett i mitt liv!

Screen Shot 2021-01-21 at 12.33.41 PM.png

Finns det en klassaspekt i det här?

- Det är ju den som är klarast av allting. Vi har 10% som kan sitta hemma, ett väldigt högt antal i förhållande till andra länder. De utsätter sig inte, de ser till att maten kommer med de här stackars människorna som åker i ur och skur i konstiga små motorcyklar med maten. De utsätter sig aldrig! Och så har du busschaufförerna, och så har du barnskötarna, och så har du lokalvårdare, och så har du alla de som måste åka kommunalt varje dag och som måste träffa folk. Du har kök, du har vad du vill, och du har först och främst också vårdpersonalen. Du har speciellt den vårdpersonal som måste ta hand om äldre, som är underbetalda!

Vad skulle alla dessa bullshitjobbande människor göra om det inte fanns sophämtare?

LOs nya ordförande Susanna Gideonsson sa nyligen att "Coronastrategin varit urusel för våra medlemmar".

- Gideonsson är enligt min mening den bästa de har haft på LO på massa år, hon är skitbra! Hennes krav är ju mer än befogade. Vad skulle alla dessa bullshitjobbande människor göra om det inte fanns sophämtare?

- Det har blivit en polarisering bland Sveriges befolkning som är till fördel för de som känner sig som viktiga -- "informationsspridarna" -- och så vanligt folk.

Varför tror du sossarna och vänstern varit så okritiska mot Sveriges strategi?

- Jag ser med fasa på Göran Greider och Anders Lindberg och alla de här, de verkar lika auktoritära som de värsta högermänniskorna under ubåtstiden. Jag ser med fasa på det alltså! Och jag fattar ingenting!

Filmen The Swedish Way har premiär på drakenfilm.se den 22:a januari. Ett urval ur Maj Wechselmanns produktion finns att se gratis på hennes Vimeo-sida: https://vimeo.com/user27680079.

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt