Jobbet

När ska facken kliva fram?

Fredag 10 Februari, 2023

Det är dags att facket tuffar till sig inför avtalsrörelsen, skriver busschauffören Maria Jansson, Falun. Gör man inget nu så är risken stor att det blir medlemsras och att det bildas nya fackföreningar.

prishöjningar

Jag engagerade mig tidigt i arbetslivet i fackliga frågor, arbetsmiljön har alltid intresserat mig. Just arbetsmiljö var ett område där vi tills för några år sedan kunde få till ändringar med hjälp av Arbetsmiljöverket. Men inte ens det går idag, då det ofta visar sig att man Fackligt gjort förhandlingar/överenskommelser som sätter allt ur spel.

få in förtroendevalda som törs säga ifrån och markera mot arbetsgivaren

Det är dags att Facken tar en titt i backspegeln på sin historia och tuffar till sig inför kommande avtalsrörelse. Gör man inget nu så är risken stor att det blir medlemsras och att det bildas nya fackföreningar, det är ingen betjänt av. Som Fackförening har man en huvudsaklig uppgift och det är att i alla lägen tillvarata medlemmarnas intresse.

Men man måste börja i sina egna led från sektionsnivå och uppåt att få in förtroendevalda som törs säga ifrån och markera mot arbetsgivaren. Det är ingen artighetsvisit man är på vid ett möte med arbetsgivaren.

när frågor lyfts till nästa nivå och uppåt i den fackliga hierarkin. så blir det inget motstånd

Ute på arbetsplatserna kämpar de förtroendevalda dagligen med olika frågor som arbetsgivaren i mångt och mycket nonchalerar. Dom man vet att när frågor lyfts till nästa nivå och uppåt i den fackliga hierarkin. så blir det inget motstånd.

Tyvärr så har det blivit alldeles för mycket bekvämlighet i många förtroendevaldas uppdrag då arbetstiden är 07.00 -16.00 Mån -Fredag. När vi busschaufförer i stället har arbetspass som börjar 05,30 med 13,5 ramtid och arbete på helger.

många suttit så länge på sitt uppdrag att man helt enkelt inte klarar av att gå tillbaka till sitt ordinarie jobb

Dessutom har många suttit så länge på sitt uppdrag att man helt enkelt inte klarar av att gå tillbaka till sitt ordinarie jobb. Det är sådana förtroendevalda som, efter ett möte med arbetsgivaren, går tillbaka till medlemmar och arbetsplatsombud och säger: Arbetsgivaren sa ….

Det här signalerar absolut ingen facklig styrka och att rekrytera nya medlemmar med att säga "Arbetsgivaren sa …. " är en omöjlighet. Samtidigt som arbetsgivaren sitter och skrattar åt oss, för man får precis som man vill.

Förbunden måste snabbt göra om sin strategi och visa upp sig, för det är nu inför kommande nominerings- och årsmöten vi kan ändra på saken sedan är det nog för sent.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Maria Jansson

Busschaufför, Falun

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt