Fritiden

Några tankar om den tunna blå linjen...

Fredag 19 Februari, 2021

Efter att ha sett fyra avsnitt av SVT:s polisserie Tunna blå linjen tänker jag att den måste du se.

Varför?

Här finns inga spektakulära mord, seriemördare eller glorifierade gangsters. Istället är det en grupp poliser som har ett tungt jobb med många otäcka händelser men som också spelar innebandy, försöker få till en träff med en kollega eller rycker upp cannabisplantor ur en kolonilott. Samtidigt som polisen söker efter en försvunnen femårig flicka, ingriper mot ett gäng ungdomar som trakasserar ägaren till en närbutik, tar hand om en kille som dragit kniv eller tar hand om en ung tjej som blivit våldtagen rullar kommentarer från Facebook eller twitter: ”polisen skulle kolla dammen först, nu är ungen död på grund av deras inkompetens”, "snuten pucklade på en kille på Malmö Central - övervåld”, ”snuten sparkar på liggande senil gubbe” eller ”deras jobb är att slå ner folk, det är sen gammalt”.

Polismästaren inviger Projekt Växthus i en förort. När en boende får frågan om vad hon tycker om att kunna odla egna grönsaker så svarar hon att det är väl bra men bättre vore om man såg till att tvättstugorna fungerade. Någon tänder på odlingarna men nya projekt är på gång.

152378988_426104272007106_2818126665967147397_n.jpg

Ståket nära Rosengårds centrum. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. (Foto: Ronny Åkerberg)

Jag ringer upp en vän som jobbar som polis i Malmö. Känner du igen dig?

”Den är bra, duktiga skådespelare och man känner en väldigt hög igenkänningsfaktor. Så klart som polis ser man taktiska saker som man inte gjort på samma sätt som i serien. Men den frustration man kan känna i samarbete med andra myndigheter. Till exempel det där avsnittet om psykisk ohälsa där polisen kör en psykisk sjuk till sjukhuset för att bara några timmar vara ute igen. Vår uppgift är inte att vårda utan omhänderta men så släpps de direkt”.

Är det så som serien visar att man blir så illa bemött av allmänheten frågar jag vidare.

”Ja så är det, i Malmö är det så”.

Vi kommer in på gängkriminaliteten i Malmö? Har det blivit bättre?

”Nu är det rätt så lugnt. Man har gjort stora insatser bl.a. Rimfrost som antagligen har dämpat det, som har lagt en blöt handduk över. Men om det är tillfälligt eller över tid är för tidigt att säga. Många yrkeskriminella är frihetsberövade och det har en viss effekt”.

Och vi är överens om att den här serien kanske kan få folk att få en större förståelse för polisens jobb. Serien visar hur oerhört viktig polisen är, att de har ett tufft arbete men också att de bara är människor som ibland gör fel.

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt