Tryggheten

Nato–frågan beviset: sossarna är inte folkets parti

Onsdag 4 Maj, 2022

En försvarsminister som försvarade alliansfrihet och neutralitet.

För tre år sedan var Thage G. Peterson i Borås och talade på Nej till Nato Sjuhärads möte. Ett välbesökt möte dit också många socialdemokrater kom. Thage var klockren i sina argument varför Sverige inte ska gå med i Nato. Detsamma gäller frågan om kärnvapenförbud där han tillsammans med 99 andra S-profiler så sent som i november förra året skrev en debattartikel. Den innehöll ett budskap till den kommande kongressen om att Sverige måste skriva under FN:s deklaration om förbud mot kärnvapen.

När Thage var på mötet i Borås ville han åka ut till Viskadalens folkhögskola där han i början på femtiotalet hade studerat. En arbetarrörelsens skola som stod honom nära och där jag växt upp.

Han berättade att han fått ett stipendium till kursen han skulle gå på skolan men att pengarna inte kommit till kursens början. Men det var inga problem för rektorn. ”Din far är ju kyrkvaktmästare och sköter oljepannor. Så du är väl van och kan hjälpa Olle vaktmästaren här så det ordnar sig”.

En sak som jag minns väldigt starkt från mötet var på frågestunden när en kvinna ville ställa en fråga men blev förbigången av mötesledaren. Thage uppmärksammade det och såg till att hon fick prata. För som han sa, alla måste komma till tals och få chans att komma med sina funderingar.

Det skulle dagens broilersossar ta till sig. Här hetsar man fram ett medlemsskap i Nato. Magdalena Andersson låter som en megafon när hon trumpetar ut regeringens budskap.

När Ann Linde, vår utrikesminister, uttalar sig om kravet på en folkomröstning säger hon att ”en folkomröstning blir alltid polariserande och river upp sår i befolkningen. Det är i detta fall ett oväntat gott smashläge för den som vill ha desinformation att utnyttja en sådan situation. Ett riktigt dåligt förslag!”

Vilken demokratisyn! Vi kan alltså inte ha en folkomröstning om en så viktig fråga. Andra åsikter, är det desinformation? Det är ett omyndigförklarande av alla oss som bor i Sverige.

Min mamma började arbeta på Viskadalen 1955 och var kvar där till pensionen. Hon var hela sitt liv en engagerad socialdemokrat men de sista åren upplevde hon flera saker som gjorde henne arg och det blev många debattartiklar och skrivelser uppåt. Jag är glad att hon slipper uppleva det förfall som vi ser hos sossarna idag.

I år på Första Maj talade Thage G Peterson i Älmhult och och hans nej till inträde i Nato står orubbligt fast.

– Sverige ska enligt min mening inte söka medlemskap i Nato, deklarerade han från talarstolen på Torget i Älmhult vid årets förstamajfirande.

Foto: Från Socialdemokraternas Första maj tåg i Borås/ Privat Montage: Redaktionen

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt