Jobbet

Nu får det va nog

Tisdag 8 Februari, 2022

Kommunal har förhandlat ner heltidmåttet för nattpersonal med två timmar i veckan. Avtalet träder i kraft den 1/4.
  Tanken bakom avtalet var att ett natt i månaden skulle plockas bort från nattpersonalen, för att återhämtning och arbetsmiljö skulle bli bättre.
  Men på många håll runt omkring i landet frångår arbetsköparna detta. Istället förvärrar de situationen å det grövsta!
  I Varberg, precis som på många andra håll, kortar de istället varje pass med en timma. Nattpersonalen börjar då en timma senare. Någon återhämtning blir det då inte frågan om. bakom avtalet var att ett natt i månaden skulle plockas bort från nattpersonalen, för att återhämtning och arbetsmiljö skulle bli bättre.
 

Om detta går igenom, innebär det att nattpersonalen får jobba en natt till under varje schemaperiod,

Detta drabbar även dag/kvällspersonal som får jobba en timma längre på kvällen. Någon överlappning och rapporttid finns inte heller mellan kvälls- och nattpersonal.
  Om detta går igenom, innebär det att nattpersonalen får jobba en natt till under varje schemaperiod, vilket är helt absurt! Istället för den tilltänkte återhämtningen, blir det en avsevärd, förvärrande arbetsmiljö.skiftgång för alla

Dessutom vill kommunen att det ska bli skiftgång för alla. Att personal ska jobba blandade turer med dag- och natttjänst. En sådan förryckt arbetssituation kommer att drabba personalen mycket hårt. Många pratar nu därför om att säga upp sig.

I Falkenberg vann undersköterskorna


Även i grannkommunen Falkenberg försökte arbetsköparen försämra avtalet på liknande sätt. Men då tog undersköterskorna strid och startade en protestlista, som fick in hela 400 namnunderskrifter på kort tid.

en natt i månaden ska tas bort från varje schemaperiod, samt att övriga arbetstider ska behållas.

Det försämrade avtalet var framtagit av tjänstemännen på förvaltningen. Undersköterskorna lämnade då över namnlistorna till politikerna i nämnden, som då valde att ändra avtalet.
  En seger för undersköterskorna i Falkenberg som fick igenom att en natt i månaden ska tas bort från varje schemaperiod, samt att övriga arbetstider ska behållas.

namnlista Varberg

Protester i Varberg
Nu har även undersköterskorna i Varberg börjat agera. Trygghetsteamet kallade till protest utanför Varberg Direkt, och ett 50-tal arga undersköterskor slöt upp. Två lokaltidningar var på plats och intervjuade mötesdeltagarna. Mycket glädjande!
  Det är precis så det ska gå till. Att vi går samman, agerar och gör något tillsammans. Det är på det viset vi skapat folkrörelser, folk i rörelse.
  För min del skrev jag ihop några rader och föreslog att vi i Kommunal skulle starta en protestlista. Precis som i Falkenberg.
  Förslaget antogs enhetligt och under tisdagen gick namninsamlingen igång ute på arbetsplatserna.
  Nu tar vi fajten! En fajt som är viktig att ta överallt i samhället: på våra arbetsplatser, i våra bostadsområden och i stan i övrigt.

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ingemar Ericsson

stödassistent, 24/7 Varberg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt