Fritiden

Ny musik: Tankar från Blankträsket

Fredag 15 Juli, 2022

Livet kan ta många vägar. Att göra vägval ter sig ibland som en omöjlighet. På vilket sätt kan man egentligen påverka sitt liv, när man är fast i ett kvarnhjul av slitsamma jobb och misslyckade försök? Lösningen på konflikten mellan vilja och verklighet går att finna, ibland på oväntade platser. Jimi 4 Saint hittade den vid en Norrländsk sjö, och skriver här om bakgrunden till sin låt "Tankar från Blankträsk":

Efter en ungdom fyllt av misstag av skenbara friheter, enbart bra paketerade modeller av tvångsvälde, var vägen ut tvungen att bli hård och priset för oberoendet skulle göra ont. Stockholms gator var som öknar, och därför kittlade dem dödsdriften för mycket. Det gick att skönja emellan varven av dunkande inre krafter av både högt och lågt. Jag såg mig omkring och såg mina muskler. Misären kunde utmanas och jag tog spjärn. Halvvägs ute men för omogen och ivrig, rusade jag istället i attack mot all ondska jag kunde identifiera, vevade med nävarna tills hjärnan gick sönder igen och människorna började sky mig - de som ju skulle älska mig för allt ädelt jag tyckte jag gjorde! För mycket hjärna och för lite hjärta, för lite hjärna.

Själen var nästan helt stelnad när något revs igenom den som en ljuslans

Förlorad i desorientering medan stelheten började bli min mest framträdande egenskap, kom min inre respons! Själen var nästan helt stelnad när något revs igenom den som en ljuslans. Det fanns krafter som kunde smälta sten till livsbringande energier och jag kunde plötsligt se mitt inre barn framför mig, hållandes upp en spegel framför mitt ansikte! Jag stirrade in i den och såg på min dåliga självkännedom men också milslånga vägar bakom den, och ovanför den. Nyfiken och fylld med revanschlusta bytte jag spår och promenerade längs med mina nyfunna insikter.

När hjulet kväver mig söker jag syret i skogen och i friheten som den symboliserar.

Jag är en människa med ett yrke som benämns som socialt. Att försöka hjälpa människor dagarna i ända suger musten ur de flesta i omgivningen. På jobbet möter jag dem som faller längst; missbrukarna och de psykiskt sjuka. Här omkring finns både döden och hemlängtan. När hjulet kväver mig söker jag syret i skogen och i friheten som den symboliserar. Där väcker tankarna varandra, och där kan arketyperna träda fram i ens inre som om det var själva sjön som vinkade in dem. Blankträsket ligger i Västerbotten, några mil söder om Långträsk och nära intill Byskeälven. Där finns en potential höjd mot det högsta möjliga - livets affirmationer!

Att söka frigörelse i de utrymmen man finner, de som faktiskt existerar, är den moderna människans plikt gentemot sig själv när tyranniet försöker sluka det som är heligt för att lämna kvar konsumerande maskiner utan vare sig riktning eller historia. Jag skriver därför om skogen, i skogen, tills skogen svarar med sin kraft. Där kan jag finna frihet och mening i min historia och till och med i mina misstag. När jag sedan kommer tillbaka kan min kärlek till min nästa besvaras. För i frihet kan helheten upptäckas, och då kan vi också finna varandra! Där ser vi hur vi ser ut. Det som är mänskligt. Utan fantasier.

Fakta: Jimi 4 Saint och låten Tankar från Blankträsk

Jimi 4 Saint är har skapat musik sedan 2008. Hans hip-hop är präglad av sociala frågor, av samhällskritisk natur. Ofta blandas en kritisk röst med självrannsakning och melankoli, inte minst vad gäller droger och alkoholmissbruk, men också ett budskap om att makten borde ligga hos den vanlige människan - hos folket. Tidigare skivor och låtar bär namn såsom När tyranni är lag, är revolution en order , Nykter, Ren & Kreativ , Det Är Synd Om Människorna , Sörj inte, Organisera! . Nu släpps låten Tankar från Blankträsk .

Låten går att lyssna på här.

https://www.youtube.com/watch?v=JoMU8EF-hHo

spotify: https://open.spotify.com/track/7ehBg1WdlX3uZuUjTVyNXF?si=6d91962dcea740a7

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Jimi 4 Saint

Falun

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt