Jobbet

Podd: "Fackligt självmordsbeteende", med Erik Pettersson

Söndag 29 Januari, 2023

Metall går in i avtalsrörelsen med krav på 4% högre löner, samtidigt som inflationen skenar iväg över 10%. Fackligt förtroendevalda sparkas för de röstar på SD. Fackklubbar täcker större och större geografiska områden, men det kommer inte fler på mötena. Och när sossarna urholkade LAS så satt LO snällt vid husses sida. Håller facket på att gräva sin egen grav? Lyssna på ett samtal mellan Ulf Johansson, pensionerad fabriksarbetare och rörmokare, Ulf Nilsson, plåtslagare, och Erik Pettersson, elektriker, alla tre fackligt aktiva under många år.

Lyssna på hela samtalet här:

Vi Som Bygger Landet publicerade nyligen en artikel av August Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna, där han skriver att "nånting nytt måste vi göra när de gamla facken inte längre tjänar oss vanliga löntagare". Artikeln diskuteras flitigt på vår Facebooksida. Åsikterna går isär, där några menar att man måste stå upp för facket, medan andra håller med August om att LO helt tappat fotfästet.

Erik Pettersson är fackligt aktiv elektriker i Norrköping. Han menar att fackföreningsrörelsen numera bara är en organisation som upprätthåller kollektivavtal, men som inte för någon kamp för förbättringar. Samtidigt väljer många att lämna facket, och de som är kvar betalar sin medlemsavgift men är inte aktiva.

Ulf Nilsson har under sitt arbetsliv sett en förändring där intresset för fackliga och politiska frågor i princip försvunnit på arbetsplatserna.

– Man har haft det ganska bra, det har fungerat ändå. Det har rullat på och även om det funnits problem i vardagen så har det ändå löst sig ganska skapligt för de som haft fasta jobb.

Ulf Nilsson ser också hur facket har gått från lokala fackklubbar till mer centralisering och ombudsmannastyrning.

– Det blir svårare och svårare att känna motivation att gå på de här mötena för det rör sig långt över den lokala fackliga nivån där man ändå känner att man har nånting att tillföra och känner sig delaktig.

I en tid då priset på el och bensin slår nya rekord och lågkonjunkturen väntar runt hörnet, väljer facket att istället kämpa mot förtroendevalda som har "fel värdegrund".

– Jag tycker det är vedervärdigt. Den här enigheten man har strävat efter, i sak, inte efter ideologier, den skjuter man ju i sank. Och jag kan inte se hur det ska kunna gynna svensk arbetarklass, säger Erik Pettersson.

– Det här är ju nån sorts självmordsbeteende nästan. Alla fackförbund har ju problem med detta att man tappar medlemmar. Och istället för att tänka efter och försöka hitta tillbaka till några riktiga rötter så går man den andra vägen, säger Ulf Nilsson.

Hela avsnittet finns att lyssna på i Spotify och Apple Podcasts. Sök efter "Vi Som Bygger Landet".

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt