Samhället

Regeringskris - oansvarigt - kaos säger media och eliten! Men vad tycker folk?

Tisdag 22 Juni, 2021

Kaos och oansvarigt varnar ledarskribenter och proffstyckare i landets media. men vad tycker folk ute i landet.

Yes! SÅ jäkla glad att V höll sitt ord! Detta har varit den mest nyliberala marknadsfundamentala regering vi någonsin haft där C genom januariavtalet haft all anledning att jubla åt att deras politik har genomförs av Stefan Löfven. En politik inte ens Reinfeldt gick med på! Nu har skiten fallit och de är värt att fira!

Stefan Pedersen, tågvärd, Stockholm

Jag tror ju personligen att Löfven helt saknar idelogi, han är bara intresserad av makt.

Nu har regeringen blivit nedröstad vilket var helt enligt vad partiledarna sagt i förväg.Jag blev dock förvånad över centerpartiet. De lade ner sina röster. Här ställer Löfven sin regering på spel för att försvara centerpartiets extremistkrav på marknadshyror och vad gör då centern? Lägger ned sina röster. Kan det tolkas som något annat än ett knivhugg i ryggen? Löfvens påstående om att de gått V till mötes är ju inte sant. Sedan pratar han om en unik reform kring arbetsrätten. En försämring av anställningstryggheten tar han upp som positivt. Sedan pratar han om att göra det bästa för Sverige. I detta ingår som vi alla vet att Löfven alltid är statsminister oavsett vilken politik regeringen för.

Jag tror ju personligen att Löfven helt saknar idelogi, han är bara intresserad av makt.

Hugo Jörgensen, egen företagare, Skene

Jag tycker att vi ska ha ett extraval. Ett extraval innebär ju inte mindre demokrati utan mer demokrati och det är precis vad vi behöver!

Ewy Gahnström, förskollärare, Uddevalla

Regeringen Löfven ihop med Centern, det mest fackföreningsfientliga partiet, har genomdrivit försämringar bl.a inom arbetsrätt och strejkrätt som inte ens Reinfeldtregeringen vågade röra. Det är bra att V äntligen står upp för sina löften, man skulle aldrig släppt fram Lövfens med sitt 73 punktsprogram.

Bengt Persson, pensionerad möbelsnickare, Borås

Jag har lite svårt att bara stämma in i kören där alla från borgerligt håll och yttersta ”vänstern” jublar eftersom spelplanen redan sedan länge varit riggad till fastighetsägares och arbetsgivares fördel. Men visst var det bra att vänstern gjorde vad de lovat. Förhoppningsvis skulle ett nyval rensa luften och åtminstone ge folket en chans att säga sitt.

Ulf Nilsson, plåtslagare, Resö

Den stora vinnaren är/blir om Löfven fälls det som är kvar av svensk demokrati. Ska det föras borgerlig politik ska den ledas, formuleras och genomföras av borgarna. INTE AV SOSSERIET ELLER V, som då ska gå i opposition och tydligt visa att det finns alternativ till den grå flytande högermitten.

Kerstin Jörnäs, busschaufför, Seglora

Jag har en hel del negativt att säga om Vänsterpartiet och hur de har agerat stödparti åt den här högerregeringen. Men det kan vänta till en annan dag. Fäll den här reaktionära högerregeringen. Låt oss hyresgäster slippa marknadshyror. Ett extraval där marknadshyror och LAS är viktigaste frågorna är faktiskt helt ok. Så heja Vänsterpartiet. Kör hårt.

Therese Rann, receptionist, Uppsala

Socialisterna - Välfärdspartiet kritiserade Vänsterpartiet för att de släppte fram januari-regeringen efter valet 2018. Vi kritiserade Vänsterpartiet för att de accepterade försämringarna av strejkrätten - som samma regering genomförde. Vi kritiserade Vänsterpartiet för att de inte fällde regeringen när de attackerade vårat anställningsskydd. Att Vänsterpartiet nu väljer att fälla samma regering som man stöttat sedan 2018, när de vill införa marknadshyror vid nyproduktion av bostäder är något vi välkomnar! Det är helt rätt! Tillgång till en bostad är en social rättighet, som idag förvägras många i vårt land. Hyrorna är på tok för höga. Att införa marknadshyra vore ytterligare ett steg i fel riktning!

Alla framsteg genom hela historien har föregåtts av att människor kämpat - tillsammans. Detta gäller även i vår tid. Vi i Socialisterna tänker se till att det blir mer av den varan framöver.

Karl-Gustav Nilsson, slaktare, Uppsala

Politiker har bara ett ansvar och det är inför folket som har valt dem. Nyval!

Robert Mathiasson, köksbiträde Alingsås

Vi i 24:7 tycker det är utmärkt att Löfven regeringen har fallit. De har drivit en värre högerpolitik än vad Reinfeldtregeringen gjorde och en sådan regering kan man inte stödja. Vi tycker att det bör bli ett extraval eftersom det är det mest demokratiska. Låt folket bestämma. Desto fortare socialdemokratin går sönder desto snabbare kan vi bygga upp en kämpande och frisk arbetarrörelse i vårt land igen och det behövs.

Bengt Johansson, grafiker, Varberg

  1. Regeringen säger sig icke ha lagt fram ett färdigt förslag om fri hyressättning i nyproduktion......

Ja, avsikten var att lägga fram en proposition så nära inpå ordinarie Riksdagsval som möjligt så att dagens ultimatum från Vänsterpartiet skulle bli meningslöst. Men utredningens betänkande utgår från punkt 44 i Jöken och sossarna och centern aviserade att "parterna" skulle ha DENNA punkt om fri hyressättning som grund för förhandlingar sinsemellan. Fastighetsägarna skulle alltså kunna sitta på sina händer under "förhandlingarna" fram till i september och sedan skulle punkt 44 fortsätta processas och därmed tillgodose byggbolagens och fastighetsägarnas intressen. Hyresgästföreningen skulle samtidigt förhandla om att inte ha med hyressättning i nyproduktion att göra... Detta kallar Stefan Löfvén för ett tillmötesgående till Vänsterpartiet.

2. Stefan Löfvén hävdar att fri hyressättning "bara" berör nyproduktion och inte befintliga bostäder. Men är det inte produktion av nya bostäder som ska lösa bostadsbristen? Är inte ett kraftigt nytt bostadsbyggande en förutsättning för att unga ska kunna flytta hemifrån och trångboddheten ska kunna lösas? Innebär inte det att nyproduktionens ANDEL av bostadsmarknaden kommer att ÖKA så att den ALLMÄNNA hyresnivån höjs? Jo, självfallet blir det så.

Löfvén vrider och vänder på fakta för att de ska passa honom.

Göran Gustavsson, pensionerad skötare, Stockholm

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt