Fritiden

Semestertips — Rydals museum

Söndag 17 Juli, 2022

I Rydal kan du både se och känna brukssamhället med fabriken, patron och med arbetarbostäderna från 1870 - 1915 som fortfarande kantar gatan som går genom byn. Rydal ligger ca 1 mil från Kinna i Marks kommun.

Rydal arbetarbostäder

Rydahls Manufaktur AB drev förutom fabriken/spinneriet eget jordbruk, skogsbruk och den lokala affären. Bolaget styrde över sina anställda från vaggan till graven.

Museet i RydalFA1D3411-2069-4169-9522-7F1C8AC87866.jpeg

Precis vid museet startar en knappt kilometer vandring som tar dig runt brukssamhället. På udden ordnades dans på gräsbacken och vid Lakhuset tvättade och manglade rydalarna sina kläder.
Har du tur ( eller otur ) är loppisen som ligger längs vandringen öppen.

Lakhuset Rydal

På Rydals museum kan du se maskiner igång och tänk dig då alla maskiner i drift, vilket öronbedövande dån. Och mammorna som tog med sig sina spädbarn, var låg de under arbetsdagen?

På museet kan du se olika utställningar som växlar men här finns också ett roligt tärningsspel med både vuxen och barnfrågor. Och en pysselhörna för barn (och vuxna).

Varje dag tisd — fred under sommaren kan du hänga med på en gratis guidning ” Ett Garn blir till” kl 13:30:

https://fb.watch/eei3jBUDLG/

Länk till Rydals museum:
https://www.mark.se/rydalsmuseum

Rydals museum

Och om det är badväder är det inte långt till Stora Hålsjön och Bua badstrand med en långgrund och riktig havskänslebadstrand.

Stora Hålsjön Seglora

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt