Jobbet

Sjuksköterskestudenter ställer krav

Tisdag 1 Mars, 2022

Förra veckan skickade 1000st sjuksköterskestudenter från olika universitet i Västsverige ett kravbrev till Västra Götalandsregionen(VGR), där de lovade att om deras krav inte genomförs inte kommer ta anställning inom regionen efter utbildningen. De kräver en minimilön på 30 000kr och vill ha en arbetsplatsintroduktion på minst 4 veckor. Vi har träffat Simon Renner som är en av studenterna för en intervju.

Varför går ni fram med dessa kraven? 

– Vi var ett gäng i vår klass som kände att vi ville göra något åt den ganska kaotiska situation som råder i vården, både vad gäller arbetsmiljön för vårdpersonal men också möjligheten att få en god och säker vård som patient. Under praktiker under vår utbildning har vi fått se mycket som inte fungerar bra och mycket av det beror på resurs- och personalbrist som i sin tur skapar en dålig arbetsmiljö och en otrygghet för patienterna. Genom att göra som vi gjort, att säga att vi inte kommer ta anställning om inte lönerna höjs och en trygg arbetsplatsintroduktion kan garanteras, hoppas vi kunna sätta press på politikerna och bidra till förbättring.

Hur lyckades ni bli så många som ställer upp på kraven? 

– I grund och botten tror jag vi kunde bli så många som vi blev för att det som vi i vår klass har fått uppleva inte är unikt för vården i Göteborgsregionen utan det ser ut på samma sätt nästan var än du tittar runt om i landet. Eftersom vi ville vända oss till de ansvariga regionpolitikerna i Västra Götaland ville vi få med oss alla som potentiellt kan tänkas ta anställning inom regionen, därför vände vi oss till de lärosäten som finns inom VGR. Även om vi hoppades på att vi skulle bli många kunde vi dock aldrig drömma om att vi skulle bli nästan 1000 studenter! Det är också roligt att se hur det som vi nu gjort verkar sprida sig. Vi har blivit kontaktade av studenter från flera andra håll i landet som säger att de vill göra något liknande som vi gjort och frågar om tips och råd. 

Varför är det rimligt att kräva 30 000kr i minimilön?

– Även om det mesta har kretsat kring lönefrågan när vårt kravbrev har diskuterats på sociala medier och i andra sammanhang så tycker jag det är viktigt att förtydliga att vårt främsta syfte med vårt initiativ är att förbättra arbetsmiljön för all vårdpersonal, inte att försöka höja våra egna framtida löner så mycket som det går. Vi tror att lönen kan fungera som ett incitament för att skapa just en bättre arbetsmiljö, bland annat skulle en generell lönehöjning för sjuksköterskor kunna bidra till att fler väljer att vara kvar på sina arbetsplatser vilket i sin tur skapar en trygghet i det att erfaren personal stannar kvar. Vi har också diskuterat det faktum att sjuksköterskor generellt ligger lågt lönemässigt om man jämför med andra yrken med lika lång utbildning, så vi tycker det är på tiden att lönen höjs. 

Simon Renner

Simon Renner

Varför är arbetsplatsintroduktionen så viktig? 

– Den är mycket viktig för att det är den som ska se till så att du blir trygg i din yrkesroll och kan göra ett bra jobb. Den är i synnerhet viktig för oss som är nyutexaminerade nu i sommar och ska börja våra första jobb i en för oss helt ny yrkesroll med oerhört mycket ansvar. Om vi då inte kan garanteras en trygg introduktion kommer det inte bli bra för oss själv, våra kollegor eller patienterna. Under somrarna blir läget i vården extra ansträngt på grund av semesterperioder och då tenderar introduktionen för nya ofta att bli lidande, det tänker vi inte tolerera. 

Vad säger vårdförbundet om era krav? 

– Jag tror att Vårdförbundet tycker det vi gör är någonting bra, deras avdelning här i Västra Götaland har exempelvis uppmärksammat vårt initiativ genom att dela nyheten i deras sociala medie-kanaler. Sen är det ju så att det vi studenter nu gör inte är möjligt för dem att ställa sig bakom eftersom Vårdförbundet genom kollektivavtal är förhindrade att agera så. 

Om ni inte får igenom det vad gör ni då? 

– Alla vi som faktiskt har skrivit under kravbrevet har ju lovat varandra att inte ta anställning inom regionen om våra krav inte möts, så jag hoppas att så många som möjligt väljer att göra så även i handling. Jag har faktiskt redan nu sett flera exempel på hur mina klasskamrater tackar nej till anställningar på grund av att lönerna de blir erbjuda är för låga, något som är stärkande att se. Vi är övertygade om att regionen faktiskt måste gå oss tillmötes om tillräckligt många står på sig och har lite is i magen, annars tror inte vi att det kommer finnas tillräckligt många sjuksköterskor för att klara bemanningen nu i sommar. Det är också viktigt att komma ihåg att Västra Götalandsregionen inte är den enda potentiella arbetsgivaren för oss, även om det är den största. I Göteborg där jag bor erbjuder kommunen exempelvis betydligt högre löner och bättre villkor så det går alltid att söka sig någon annanstans.

Kravbrevet från sjuksköterskestudenterna kan du läsa här

Redaktionen

Vi Som Bygger Landet

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt