Fritiden

Sommar i P1: Karin Stöckel

Söndag 7 Augusti, 2022

"Jag är smörjare på KK3, ett av LKAB:s pelletsverk. Jag smörjer motorer, pumpar och växellådor med trasor och smörjmedel och kontrollerar maskinerna så att de inte skär sig. Jag är i konstant rörelse på betonggolv och bär tungt."

Så beskriver Karin Stöckel sitt arbete i boken Vi som arbetar med våra kroppar.

Nu är hon en av sommarpratarna i Sommar i P1. Nog den enda arbetaren bland företagare, influencer, artister, författare och journalister. Ca två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete men av de som medverkar i nyhets- och samhällsprogram på SVT är bara några futtiga procent arbetare.

Varför efterfrågas inte deras åsikter, vad betyder till exempel höjd pension för dem?

Karin Stöckel, smörjare, Kiruna

Karin Stöckel, smörjare

I boken Vi som arbetar med våra kroppar berättar Karin Stöckel om sin arbetsmiljö, sina arbetsvillkor, om hur kroppen känns efter en arbetsdag, om arbetskamrater och om att vara kvinna på en mansdominerad arbetsplats. Hon har varit med och startat föreningen Gruvkvinnor där ingen fråga är för liten eller för stor. De har inte gjort det till en del av facket för då förs man in i ett system och ska vara på ett visst sätt. Facket måste jobba utanför sina egna ramar och utgå från vad som händer på just denna arbetsplatsen.

9 augusti är det Karin Stöckel som sommarpratar. Jag hoppas hon får många lyssnare!

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Sonja Persson

Förskollärare, Borås

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt