Jobbet

Undersköterskorna demonstrerar i Varberg på Första Maj

Fredag 5 Maj, 2023

Största demonstrationen i Varberg på Första Maj!

Undersköterskeupprorets partipolitiskt obundna demonstration på Första Maj samlade hela 360 deltagare, vilket blev den största demonstrationen i Varberg i år, men också den största demonstrationen i Varberg på många, många år. Detta är en helt unik händelse och förmodligen är det första gången i Första Majs historia i Varberg som (S) inte längre samlar flest.
Det är ett mycket intressant faktum att självständiga rörelser nu börjar formera sig. Rörelser som kommer underifrån, är demokratiska och utgår från hur det såg ut i arbetarrörelsens barndom.

Kraven
De krav som framfördes var att de nya så kallade hållbara arbetstidsmodellerna inte ska genomföras. Men också att övervakande stämpelklockor, minutscheman och individuella löner ska bort, att vi fortsatt ska ha rätt att lägga våra egna scheman och att hemtjänstpersonalen inte ska betala p-böter ur egen ficka när p-plats saknad när de ska in och jobba.

Krav som är formulerade från golvet och beskriver verkligheten som den är.

Öppen mikrofon
På Undersköterskeupprorets möte efter demonstrationen var det öppen mikrofon. Ingen förbokad talare. Inga skrivna tal. Den som ville tog till ordet och det var många arga röster som spontant tog vid och berättade hur illa ställt det är ute på jobbet.
Det motstånd som börjat går inte längre att stoppa. Vi har bara sett början på något som kommer att bli ännu större.

Öppen mikrofon

Det går inte längre att sitta passiv
Det går inte längre att sitta passiv. Nu är det praktisk handling som gäller, vilket är helt nödvändigt om vi inte ska bli helt överkörda.
Går det att arrangera regelbundna protester och en jättedemonstration i Varberg, så går det naturligtvis att göra det i alla andra städer i Sverige också.
Börja med att öppna en sida på sociala medier. Formulera de lokala konkreta kraven. Dra därefter ihop till ett möte. Då är även ni igång.
Ingemar Ericsson
Medlem i Undersköterskeupproret i Varberg
Ledamot i Kommunfullmäktige och Socialnämnden för 24:7

Skärmavbild 2023-05-05 kl. 13.49.03.png

Omslagsbild och bilder i texten: Skärmdumpar från 24:7:s video

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ingemar Ericsson

stödassistent, 24/7 Varberg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt