Fritiden

Starkt stöd för de kommunala gymmen i Göteborg

Fredag 11 Februari, 2022

"Är inte aktiv friskvård att betrakta som kommunal kärnverksamhet? Självklart är det så" skriver Ulf Nilsson.

Protesterna mot allians-styrets planer på att privatisera de 12 kommunala gymmen rullar vidare i Göteborg. Nu har närmare 3000 personer skrivit under namninsamlingen. Drygt hälften av namnen kommer från människor som själva uppsöker de kommunala gymmen.

Nu trappar gruppen som kallar sig ”Göteborgare mot utförsäljning av de kommunala gymmen” upp. Protesterna har redan gjort avtryck i media och nu har gruppen också framställt ett flygblad. Tanken är att sprida detta för att få fler att skriva under och förhoppningsvis själva bli aktiva med namnlistorna.

Skatås gym

Högerstyret i Göteborg känner av trycket och försöker nu att prata bort riskerna med en privatisering. Dessutom påstår de att alla 19 miljoner de ”sparar” på tilltaget ska gå till ”kärnverksamhet”. Även Göteborgspostens ledarsida ger stöd till detta och hävdar att kommunen inte ska driva gymverksamhet. Enligt dem gör privata aktörer det bättre och upprepar att ”kärnverksamheten” behöver pengarna bättre.

Men vad är då kärnverksamhet? Är inte aktiv friskvård att betrakta som kommunal kärnverksamhet? Självklart är det så. De kommunala gymmen konkurrerar ju inte direkt med de privata om samma kunder. Utan erbjuder ett alternativ, kanske framförallt för personer som inte skulle tränat alls, om alternativet inte fanns.

Och vad är kärnverksamhet för allians-styret och GP? Fler värdegrundskonsulter och byråkrater? Högre politiker- och chefslöner? Alla vet ju redan att ”satsningar” på vård, skola och omsorg sällan når ner till verksamheten utan stannar någonstans på vägen. I ”Muteborg” finns dessutom allt för många exempel på hur politiken gjort det till ett självändamål att hellre springa ärenden åt det privata näringslivet än se till medborgarnas behov. De har struntat i folkviljan så ofta att det blivit en ful ovana.

Uppropet med alla namn som vill rädda de kommunala gymmen kommer att överlämnas i samband med ett protestmöte på Gustrav Adolfs torg. Datum för detta är ännu inte bestämt. Men när det sker ska det inte finnas något tvivel. Kravet på att gymmen ska drivas vidare i kommunal regi har ett starkt stöd.

Länk till namninsamlingen här

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ulf Nilsson

Plåtslagare, Göteborg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt