Jobbet

Statarsamhället fortsätter som vanligt

Tisdag 9 April, 2024

"Striden”, alltså strejken verkar inte handla om lönen, 3,3 procent skriver Ingemar Ericsson om Kommunals varsel. Den verkar handla om oenighet när löneutbetalningar ska ske och att dispens för arbetstider ska ske lokalt. Vi hade behövt kräva 20%.

När kommer den riktiga striden? Ska vi springa runt i ett ekorrhjul hela livet?

Förr i tiden stod människor i rad. Ägaren pekade på dem som skulle få jobb. Och precis som nu var det individuella löner som bestämdes av chefen. Har vi någonsin lämnat det gamla statarsamhället?

Så ni får ursäkta: jag jublar inte när Kommunal nu varslar om strejk. När kommer den riktiga striden? När kommer den riktiga förändringen?

Kommunal följer ”märket”. Det är inga fria förhandlingar, utan man följer industrifackens bud.

”Striden”, alltså strejken (man vill ta ut 5000 arbetare) verkar inte handla om lönen, 3,3 procent. Det verkar istället vara oenighet när löneutbetalningar ska ske (vissa kommuner och regioner slarvar) och man vill att dispans för arbetstider ska ske lokalt, inte centralt.

Men lönen, 3,3 procent, verkar de vara överens om.

Vi hade behövt kräva 20 procent! För när ska vi sluta vara en låglönebransch? När ska den striden inledas?

Avtalet kommer att skrivas på av avtalsdelegationen i Stockholm. 500.000 medlemmar får inte rösta och godkänna avtalet. De som förhandlar berörs inte själva av avtalet, utan har egna bättre avtal.

Så nej, jag jublar inte när Kommunal nu varslar om ”strejk”.

Många bränner ut sig. Många orkar inte jobba heltid. Stressen är förfärlig. Många köps ut och får sparken. Pensionerna är rent ut sagt skit. Och chefer pekar med hela handen och kör över folk. Nej, jag jublar inte när Kommunal nu manar till ”strid”.

Och facktopparna kommer naturligtvis klappa sig själva på axlarna och tycka de gjort en ”fantastisk” insats även i år, när denna avtalsparodi är över.

När kommer den riktiga striden? Efter 33 års medlemsskap i ett toppstyrt, odemokratiskt förbund, kan jag konstatera att vi inte rört oss en endaste millimeter framåt.

Ska vi springa runt i ett ekorrhjul hela livet? Ska vi inte kräva mer än så här? När kommer den riktiga striden?

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ingemar Ericsson

stödassistent, 24/7 Varberg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt