Jobbet

Stoppa kriminella byggföretag – justa jobb och kollektivavtal

Torsdag 26 Maj, 2022

Tidigt igår morse åkte fem byggjobbare från Byggnads Stockholm - Gotland runt till olika byggarbetsplatser med flyers inför manifestationen mot byggkriminalitet som hölls på Mynttorget senare på eftermiddagen. Byggnadsarbetarförbundets ordförande Johan Lindholm höll ett brandtal till försvar av justa jobb och stopp för exploatering av arbetare utan uppehålls- och arbetstillstånd.

"150 byggjobbare borde ha varit flera tusen" skriver Göran Gustavsson och vi kan bara hålla med. "Men ändå en början till klasskamp och hårt mot hårt, om Byggnads inte helt sätter sitt hopp till en socialdemokratisk valseger utan agerar självständigt t.ex. med mer användning av blockadvapnet." slutar Göran Gustavsson sina tankar efter att ha varit på plats.

Igår hade Byggnads en sammandragning på Mynttorget mot arbetslivskriminaliteten och för att rädda justa jobb med kollektivavtal. Det var efterlängtat och "fem i tolv" med tanke speciellt på läget inom anlägg- och byggarbetsplatserna, men också inom andra branscher. Men 150 byggjobbare borde ha varit flera tusen med en bättre mobilisering. Bra appelltal hölls av flera gubbar direkt från byggena. Min vän Tommy Strömbäck med ett helt liv av hårt slit på byggen bakom sig var nöjd med att delta och hålla plakat. Men han kan vittna om dumpning av löner och arbetsförhållanden till följd av den ohämmade arbetskraftsimporten och låglönekonkurrens.

Tommy Strömbäck på Mynttorget 25/5 2022

Tommy Strömbäck

Byggnadsarbetarförbundets ordförande Johan Lindholm höll ett brandtal till försvar av mänskliga villkor på byggena och stopp för exploatering av arbetare utan uppehålls- och arbetstillstånd. Kollektivavtal ska gälla för alla och att sälja sig under vad som är avtalat får samma resultat som strejkbryteri. Heders åt kanske den ende facklige ledaren som konsekvent står upp för arbetarsaken!

Men det är ju också val om några månader... givetvis fanns även socialdemokratiska ministrar på plats. Johan Danielsson bostadsminister och Ida Karkainen civilminister presenterade utredningar och förslag som skall skärpa lagar och kontroller. Men systemet med underentreprenörer och offentliga upphandlingar skall enbart "förbättras" inte avskaffas. Brott ska innebära skärpta viten och böter, men näringsförbud för brottslingarna/rufflarna som är oseriösa arbetsgivare är inte aktuellt. Valseger för Magdalena ska ordna vad som inte ordnats på 8 år eller de senaste decennierna.

Summa summarum, kanske ändå en början till klasskamp och hårt mot hårt, om Byggnads inte helt sätter sitt hopp till en socialdemokratisk valseger utan agerar självständigt t.ex. med mer användning av blockadvapnet.

Kollektivavtal Byggnads

Här är en länk till Johan Lindholms tal

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Göran Gustavsson

Pensionerad verkstads- och sjukvårdsarbetare, Stockholm

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt