Tryggheten

Stoppa stängningen av demensboendet och dagverksamheten i Tvååker

Måndag 31 Oktober, 2022

Är du lönsam lille vän?

Tjänstemännen på Socialförvaltningen i Varberg har lämnat förslag till Socialnämnden att stänga äldreboendet på Fogdevägen i Tvååker, med tillhörande daglig verksamhet. Beskedet slog ner som en bomb bland personalen.

Inte kostnadseffektivt
Argumentet är att verksamheten inte är ”kostnadseffektiv”, vilket också de ledande politikerna i Socialnämnden uttryckt. De vill flytta på de 15 boende, stänga den dagliga verksamheten och använda lokalerna till annan kommunal verksamhet. Den 17 november fattar Socialnämnden beslut i frågan.

Flytta inte på människor
All erfarenhet säger att man flyttar inte på människor med demens, annat än i yttersta nödfall eftersom det kan förvärra deras problem. Det handlar alltså om liv och död, vilket dock inte tjänstemän och politiker tar någon större hänsyn till. Det ”kostnadseffektiva” utnyttjandet av lokalen är enda utgångspunkten för byråkratin.

Är du lönsam lille vän?
Förutom att riskera hälsan för de boende, försöker man nu också slå undan benen på alla dem som kommer och besöker den dagliga verksamheten. Här finns den sociala träffpunkt som är viktig för dessa människor.

Upprörda känslor
Det var mycket upprörda känslor när 24:7 besökte personalen ute på Fogdevägen. Vi talade med besökare till den dagliga verksamheten som uttryckte förtvivlan över beslutet om nedläggning: ”Vart ska vi ta vägen? Det här är ju vår dagliga samlingspunkt!”

NAMNINSAMLING 24:7

Namninsamling
Men personalen ger sig inte. De har startat en namninsamling och listorna sprids nu runt omkring i Tvååker och många hjälper till att samla namn. Det lär bli ett rungande nej från en stor mångfald.
 24:7 hjälper till i namninsamlingen, på de arbetsplatser vi finns och på torget i stan där vi står varje lördag. Förslaget om nedläggning måste till varje pris dras tillbaka!
 Det krävs motstånd. Det krävs att vi reagerar när sådana här saker händer. Och det är detta folkrörelsearbete som är grunden för 24:7.
 Att vi kommit in i kommunfullmäktige med två mandat är mycket positivt. Men det är människors egen aktivitet som är avgörande. Utan den uppnår vi inga större förändringar.
 Glädjen i hela historien är motståndet. Det är där hoppet ligger. Och den här striden ska vinnas!


Omslagsbild: Varbergs bostäder

Detta är ett diskussionsinlägg. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedanför!

Ingemar Ericsson

stödassistent, 24/7 Varberg

Stöd Vi Som Bygger Landet!
Klicka här för att bli supporter och få en T-shirt